18. februar 2019

Nomineringar til Bokbloggerprisen 2018

Det er klart for femte (eller er det sjette?) omgang av Bokbloggerprisen. Eg har aldri engasjert meg så veldig i dette og har slutta å vera med på samlesingane, men eg pleier å nominera og stemma. Såpass kan ein gjera når ein er bokbloggar, har eg tenkt. Sidan sist har det funne stad visse justeringar i reglementet, utviding av klassar samt endring i nominasjonsfrist. No er det eit utvida bokbloggarbegrep som gjeld og "mikrobokbloggarar" på Instagram, Snapchat, Twitter og Youtube har nominasjons- og stemmerett på linje med oss tradisjonelle bokbloggarar. Som du sikkert forstår er eg lunken til endringane, men eg innrettar meg til det som er blitt bestemt. Endringane er i alle fall såpass store at namnet på prisen bør endrast ved neste høve - til SoMe-prisen eller noko slikt.

Nok om det og over til fjorårets norske bøker. Innan fristen for nominering i går las eg i alt 27 som kunne vera aktuelle for nominasjon til Bokbloggerprisen 2018; 21 i klassen for skjønnlitteratur og 6 i sakprosaklassen. Eg les ikkje bøker innan kategorien barne- og ungdomslitteratur; den nye prisklassen.

Eg nominerte følgjande bøker:

Ingar Johnsrud - Korset (Kriminalroman)

Sakprosa

Lars Lillo-Stenberg - Nini (Biografi)

Det er høve til å nominera sju i kvar klasse. Eg vurderte å nominera fleire, men valde å ta med kun seks skjønnlitterære bøker og ei innan sakprosa. Det vil sei at eg nominerte terningkast 5-bøkene mine.

Bøkene med flest stemmer samanlagt skal presenterast i ei langliste og deretter ei kortliste. Vidare skal kortlistebøkene samlesast fram til avstemminga i august. Prisutdelinga skal finna stad i september.

Eg skulle gjerne ha nominert Rød mann sort mann av Kim Leine til Bokbloggerprisen 2018, for det var den aller beste leseopplevinga mi for fjoråret. Men - sidan Leine er dansk-norsk og sidan boka kom ut på dansk (litt) før ho kom ut på norsk - var forteljinga frå Grønland uaktuell. Dessverre.

27 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er langt på veg enig med deg, men eg ser ikkje på dette som ei viktig sak. Eg ynskjer ikkje meir debatt og diskusjon, men følte at dette kunne vera eit passande høve å gi uttrykk for mitt syn.

   Slett
  2. Eg orker ikkje gå inn i debatten om endringar, må bare presisere at det stemmer ikkje heilt at Twitter og Snapchat er inkludert. Det er framleis eit kriterium at ein må kunne gå tilbake og sjå i eit arkiv eller finne gamle innlegg på ein enkel måte. Men eg er positiv, mest fordi eg synes instagram er enklare å ha oversikt over enn bloggar som er overalt. Uansett så har jo fleirtalet talt.

   Slett
  3. @Bjørg: Då har eg misforstått, og eg skal redigera innlegget mitt. Men kvifor er ikkje Twitter inkludert? Det har då vel "arkiv" på omlag same vis som Instagram?
   Er elles enig i at å halda fram med debatten er meiningslaust, for som du seier: Fleirtalet har talt.

   Slett
 2. (sparer endringsdebatten til en annen gang)

  Ingen felles i Skjønnlitteratur, men jeg også nominerte Nini (+ Kalvø, Hytteboka, den er ganske artig). Fant ut at jeg nesten bare hadde lest treerbøker (goodreadstreer, som er bedre enn terningkast siden goodreads bare går til 5). Fylte ut lista likevel. Tror det var kun Hedemann og Kjos Fonn som hadde fått bedre. Kjos Fonn og Nini er vel også de eneste jeg har lest som sannsynligvis går videre (muligens også Eikemo).

  Fossum skal jeg lese etterhvert, fra starten, etter jeg er ferdig med Michelet.

  SvarSlett
  Svar
  1. (Temaet er ferdigdebattert i og med at fleirtalet gjekk inn for endringar)

   Det virkar som Niniboka er godt likt rundt om, så dersom mange nok har lest kjem den med.

   Hytteboka skal lesast. Kalvø er ein artig kar.

   Slett
  2. (ferdigdebattert, men likevel litt spennende å se om inkludering av nye plattformer gjør utslag på nominering, deltakelse og engasjement).

   Slett
  3. (Tja, eg er ikkje så veeldig spent..)

   Slett
  4. (ikke jeg heller- tror ikke det er særlig mange som ikke er vanlige bokbloggere i tillegg- men det hadde gjort seg med et en åpen liste over hvem de er, slik at vi kan følge med kontoene deres også)

   Slett
  5. (hiv meg på parantesane: Det hadde vore koseleg, Anita - sikkert noko det går an å få til i samlesinga)

   Slett
 3. jeg nominerte også Nini som en av mine i saksprosa.
  Ellers har jeg bare Hoem på skjønnlitteratur. Det var så mange bra g velge mellom!
  Jeg fylte opp i skjønn og sak, men har lest få barne og ungdomsbøker i år.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hoem er fin som alltid. Bioen om Nini overraskande bra. Dei fortener stemmer begge to.

   Slett
 4. Nygårdshaug rakk jeg ikke å lese. Dronen fikk stemmer av meg også, vurderte også Formørkelsen, men den ble ikke med. Leste jo så mange gode bøker, og det var en del i tet-skiktet hos meg.
  Nini hadde jeg også med som en av mine tre som ble nominert i sakprosa.
  Tipper det blir rimelig spredt med stemmer, men mange stemmer nok på bøker de ikke har blogget om, siden det ikke har vært så mange som har blogget jevnt og trutt.

  Har en magefølelse på Hoem, Kjos Fonn, Stranger og Marstein blant de tre i skjønnlitteratur. Om en uke vet vi.
  Nini har god sjanse i sakprosa, tipper jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var sikkert vanskeleg å velja sidan du har lest og likt så mange.
   Eg har ingen magefølelse for nokon (mua Nini), har ikkje følgd med på dei som driv med mikroblogging.

   Slett
  2. Ja, vanskelig å velge, men d synes jeg d er hvert år.
   Vet ikke hvilke mikrobloggere som deltar med unntak av de som vi kjenner som har bokblogg. Flere av dem blogger lite på vanlig blogg for tiden, men d gjelder jo også flere andre med vanlige blogger. Derfor blir det egentlig bare gjetting, ut fra det jeg har oversikt over .. Men d er de fire aktive bloggere og mindre aktive bloggere har snakket / skrevet mest om, hvis man der på hva som legges ut på Bokblogger - siden på fb, samt instagram.. Og de mest aktive kommentarfeltene .
   Når folk kun trenger bare to blogginnlegg i året, vil det bli uoversiktlig ..

   Slett
  3. Flere aktive bloggere ( ikke fire) skulle det stå. Mobiltasting er ikke alltid like greit..

   Slett
 5. Blir så glad av å se at Nini boka er nominert av flere :)

  SvarSlett
 6. Jeg har faktisk ikke nominert noen av dine, Berit. Har dessverre ikke lest Nini enda, men det kommer. Jeg har nominert Tore Kvæven, Kathrine Nedrejord, Birger Emmanuelsen, Stranger, Mytting, Kjos Fonn og Marstein. I de to andre klassene ble det bare tre bøker i hver. Blant anna Gunnar Kopperud: Vi som elsket Afrika. En sterk sakprosa. Blir spennende å se resultatet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er litt spent på sakprosaklassen. Kortlista i skjønnlitteraturklassen pleier ikkje å passa meg og lesesmaken min. Den nye klassen med barne- og undomslitteratur bryr eg meg ikkje om.

   Slett
 7. Eg har ingen av dei same som deg. :D Eg kjenner eg er skikkeleg spent på kortlista i år. Det er veldig mange sterke romaner i år, så eg synes det er vanskeleg å gjette. Sjølv har eg både Stranger, Marstein og Petterson på lista mi.

  Fossum gleder eg meg til å lese. Eg liker krim best som lydbok, så eg venter på Storytel der.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er interessant at me bokbloggarar les så forskjellig, tykkjer eg. Det er heilt uvisst korleis fasiten (kortlista) kjem til å sjå ut.

   Krim egnar seg godt i lydformat, det er eg enig i. Men mykje kviler på opplesaren. Eg merkar at eg blir meir og meir kresen på kven det er som les.

   Slett
 8. For en fin liste! Bortsett fra Zoo har jeg lest alle dine i skjønnlitteratur og ser ut til å være den eneste som ikke ble fristet til å lese Nini.
  Jeg nominerte full liste i alle tre kategorier, så jeg er litt spent på hvordan det vil slå ut. I de siste årene har langlisten vært spekket av bøker jeg ikke hadde lest eller hatt lyst til å lese, så det blir spennende å se hvordan den korte langlisten blir seende ut i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg håpar at alle har nominert med hjertet, og så få me berre ta imot den lista som kjem. Eg skal uansett berre lesa dei som eg har lyst til å lesa. Dersom trenden frå tidlegare år held fram er det neppe nokon innan min lesesmak blant romanane.

   Slett
 9. Null overlapp, veldig gøy !

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det ee berre bra at me er forskjellige😊

   Slett