Sider

31. januar 2020

Oppsummering januar 20

Påbyrja i desember, fullført i januar: 
Tor Bomann-Larsen - Roald Amundsen - Biografi - Lyd Storytel
Chris Tvedt - Formildende omstendigheter -Norsk krim - Lånt ebok eBokBib

Lest i januar:
Ane Riel - Slakteren i Liseleje - Dansk krim - Lånt papirbok biblioteket
Mimir Kristjánsson - Mamma er trygda - Norsk biografisk/dokumentarisk - Lånt ebok BookBites
S.J. Bolton - Roser er døde - Britisk krim - Lydbok Storytel
Torkil Damhaug - Se en annen vei - Norsk krim - Lånt papirbok privat
Tana French - Flukt - Britisk krim - Lydbok Storytel
Erika Fatland - Sovjetistan - Norsk dokumentar - Lydbok Storytel

Påbyrja i januar, fullførast i februar: 
Ingar Sletten Kolloen - Under krigen. Bind 1: Vi må ikke falle - Norsk krigshistorisk dokumentar - Lånt ebok BookBites
Camilla Grebe - Dvalen - Svensk krim - Lånt papirbok biblioteket



2 papir, 4 lyd, 2 ebøker
4 lånt, 4 abonnement
5 krim, 2 dokumentar, 1 biografi
5 norske, 1 dansk, 1 britisk, 1 irsk
4 menn, 4 kvinner
Ingen "nye" forfattarar

Bra start på året; lesing av krim i ulike stilartar og sakprosa med varierande tema. Eg les som regel mange fleire bøker av menn enn av kvinner, men denne månaden er det faktisk fifty-fifty.

Vidare tenkjer eg at eg har vore både heldig og dyktig som har plukka ut bøker som verkeleg har falle i smak. Heile 6 x terningkast 5 i løpet av ein månad er uvanleg. 

17 kommentarer:

  1. Mane bøker jeg ikke har lest, men Fatland sin Grensen var fantastisk, så den sovjetistan hos storytel. den og Mamma er tryda har jeg lånt på biblioteket, så de skal prøve å få lest!
    Kolloen sin Krigenbok er jeg halvveis i, han skriver levende og bra!
    Fem terningkast fem er bra, men jeg har merket at jeg plukker ut mange bøker som har fått høye terningkast hos andre, man gidder ikke lese de som har fått lite. Det er ikke en god vinkling føler jeg, men slik er vi flokk folk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Anbefalar Sovjetistan; den er omtrent like fantastisk som Grensen. Mamma er trygda er òg ei god bok om eit aktuelt tema.
      Enig i at Kolloen si bok er bra, men det er utruleg tregt då. Og dette er visst berre starten på ein bokserie som må bli svært omfattande. Tvilar på at eg kjem til å lesa fleire.

      Slett
  2. Har lest flere av disse (Damhaug, Tvedt, Kristjansson) , men den som jeg skulle ha lest, er Sovjetistan. Kjøpte den etter at jeg leste Grensen, men så ble den liggende. Må nok ta den frem fra glemselen i 2020.:)
    I februar skal jeg ha en krim-lese-boom, siden jeg tenker å reise til Krimfestivalen i mars.
    God februar til deg:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Sovjetistan må du plukka fram igjen, Erika Fatland er verkeleg dyktig!

      Gliser av krim-lese-boom - lykke til med den. Det finst myyykje krim: Enkelte perler, mykje bra og ein heil del middelmådige.

      Slett
    2. Ja, må det:)
      Ja, jeg lser jo mye krim selv, men mer i perioder enn andre.. og har blitt ganske kresen, noe man blir antar jeg ved å lese mye. Særlig er det kjedelig å ane løsningen lenge før boka er ferdig. Det skjer jo ganske ofte. Da er det artig å finne noe overraskende, nye vrier.. som feks Den tause pasienten (ja, jeg vet du ikke liker hypen). I dag har jeg stormlest Alle fugler små av Hanne Gellein, ny krimdebutant fra Trondheim. Er helt tørr i øya. Veldig spennende, selv om en del av ingrediensene er kjent fra annen krim, men det skal vel godt gjøres å skape noe helt nytt.

      Slett
  3. Ja! Takk for påminnelsen! Jeg har også Sovjetistan liggende på vent, som Anita. Ikke lest noen av dine, men var nær ved å lese Mimir. Kjekt når lesevalgene stemmer en hel måned. God start på året! Ha en fin februar!

    SvarSlett
    Svar
    1. Som sagt; eg anbefalar Sovjetistan. Veldig lærerikt. Neste bok frå Fatland er frå reiser rundt i Himalaya. Gler meg til den!
      Og Mimir er fin; både kritisk og morosam.

      Slett
    2. Kommer Fatland ut med ny bok snart? Visste jeg ikke! Har ei venninne som har kjørt motorsykkel i Himalaya, så her må det tipses igjen :)

      Slett
    3. Ifølge denne artikkelen skal neste bok, som muligens kjem til hausten, handla om Fatland si reise til landa India, Pakistan, Bhutan, Tibet og Nepal.
      https://finansavisen.no/nyheter/kultur/2019/11/16/6952328/forfatter-erika-fatland-selger-ekstreme-reiseboker-for-millioner

      Slett
  4. Ingen romaner? der kan du se, denne måneden leste vi veldig forskjellig. Jeg har lest tre av dine, og ser at vi er ganske enig med terningkastene. God lesefebruar Berit!

    SvarSlett
    Svar
    1. (må bare: Krim er også romaner;( )

      Slett
    2. Niks, er veldig kresen når det gjeld vanlege romanar og fann ingen som frista. Og som Anita påpeikar; krim er også romanar. Ane Riel si bok er til dømes ingen tradisjonell krim (ei slik som handlar om mord og oppklaring) men heller er ein thriller/oppvekstroman.

      Har i skrivande stund starta på årets fyrste roman; den siste i Jan Guillou sin århundreserie.

      Slett
  5. Mamma er trygda er den neste jeg skal lese. Spent på hvordan jeg opplever å lese den etter å ha lest den såkalte "legeromanen" av Nina Lykke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er ofte interessant å samanlikna bøker og synsvinklar. Sjølv har eg ikkje lest noko som helst av denne Lykke, så eg anar ikkje om kva som eventuelt er likt eller ulikt her.

      Slett
  6. Du har lest mye. Jeg leste bare fem bøker i januar. Jeg har ikke lest noen av disse bøkene, men jeg har Damhaug og Bolton bøkene du har lest, ulest i hylla. Og ser at begge to har fått gode terningkast. Skal prøve å få lest Damhaug snart. =)

    SvarSlett
    Svar
    1. (Beklagar seint svar)
      Damhaug skriv godt og har funne ein stil og form som gjer han unik i norsk krimtradisjon. Alle bøkene hans er frittståande.
      Bolton har skrive både frittståande og serie. Eg likar godt Lacey Flint-serien; 4 bøker som må lesast i rekkefølge.

      Slett