4. mai 2018

Bokomtale: Grensen av Erika Fatland

Undertittel:
En reise rundt Russland gjennom Nord-Korea, Kina, Mongolia, Kasakhstan, Aserbajdsjan, Georgia, Ukraina, Hviterussland, Litauen, Polen, Latvia, Estland, Finland og Norge samt Nordøstpassasjen.

Kagge 2017
623 sider
Lånt ebok eBokBib

Eg er mektig imponert. Grensen er verkeleg ein interessant, lærerik og grundig dokumentar. Erika Fatland har gjort omfattande research og vore på reisefot - langt utanfor allfarveg - i over to år. Ho har tilegna seg kunnskapar og erfaringar som ho formidlar på ein storarta måte gjennom denne boka.

Russland er som me alle veit eit digert land, omkransa av 14 nasjonar av høgst ulik storleik, befolkningstettleik, levestandard og politisk system. Fatland har besøkt alle desse landa og fått kontakt med ein del innbyggjarar som har fortalt sine historiar. Boka består av desse personlege møta med lokalbefolkninga, fakta om dei ulike landa og spesielt om korleis forholdet til Russland er og har vore. I tillegg får me vita korleis Fatland sjølv opplever korleis det er å reisa og å opphalda seg i desse områda.

Grensene har stadig vore i endring opp gjennom historia. Nokre land og område har gjennomgått stadige maktovertakingar, brutale maktovergrep og gjentekne konfliktar. Strategiske og militærpolitiske omsyn samt behov for tilgang på naturressursar har alltid vore viktig for makthavarane i Russland/Sovjetunionen. Grunna klimaendringane har eit nytt strategisk viktig område openbara seg dei siste åra; Nordaustpassasjen. Den "globale logistikken" er i ferd med å endra seg sidan ismengdene i området har minka drastisk dei siste åra.

Noreg er det einaste landet av dei 14 som aldri har vore i krig eller konflikt med Russland. Alle dei andre har sår eller arr som følgje av naboskapet med Russland, fortel Erika Fatland. I avslutningskapittelet er tida inne for refleksjon og ettertanke:
"Etter å ha brukt over to år på å reise langs Russlands grense - både i ordets mest konkrete betydning langs støvete landeveier og over åpent hav, og i overført betydning, langs grensens lange og kompliserte historie - sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar. Det er ikke egentlig uventet. Fremfor alt melder det seg en følelse av å ha vært vitne til både retningsløshet og opportunisme. Det russiske imperiet ble så stort nettopp fordi den til enhver tid sittende hersker grep alle muligheter som bød seg til å utvide grensen, koste hva det koste ville, og sjelden vek unna for brutalitet, skittent spill eller nok en krig. Slik ble folk etter folk underlagt Det russiske imperiet, frivillig, ufrivillig, fra de nomadiske stammefolkene i Sibir til de muslimske khanatene i Sentral-asia og de slaviske broderfolkene i vest. I grenseland, i randsonene, har friheten kommet og gått. Historien har vist at folkene som en gang har ligget under det russiske riket, er i stor fare for å havne under åket igjen."
Sjølv er eg ikkje så glad i å reisa, men eg likar reiseskildringar - og eg likar å læra nytt om historie, geografi og samfunnsforhold. Difor er denne boka midt i blinken for ein "sofareisar" som meg. Eg brukte Google Maps flittig medan eg las boka og søkte i tillegg mykje på nettet om hendingar, personar og andre forhold som Fatland fortel om. Alt dette "ekstraarbeidet" gjorde at lesinga tok si tid, men det er såå verdt det.

Grensen er nominert til Bokbloggerprisen 2017 og er den fyrste (og muligens einaste) boka frå kortlistene eg les. Den kjem uansett til å få mi stemme.

Andre bloggmeiningar: Artemisias verden, Bokstavelig talt, Hedvigs bokhjørneMin bok- og maleblogg

Nedanfor kan du sjå og høyra forfattaren i samtale med Cathrine Sandnes.


9 kommentarer:

 1. Gøy at du likte den så godt. Har boken liggende og dette må da være rette måneden til å finne den frem, men det er noe med "reiseskildringer", eller tykkelsen på boken, eller noe.... Bevilger meg selv et spark bak :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg hadde nok dei same tankane/innvendingane om boka som du har - og eg byrja på Grensen som eit slags langtidsleseprosjekt. Det viste seg at lesinga flaut lett og at innhaldet var såpass interessant så eg brukte mindre tid enn forventa.

   Slett
 2. Ah, så herlig at du også likte denne fantastiske reiselitteraturboka:)
  Jeg også måtte ty til kartet stadig vekk mens jeg leste, og googlet nå og da. Det er jo gøy!
  Har hørt Fatland snakke om boka på Litteraturhuset i Trondheim hvor vi fikk se flere bilder. Det likte jeg også.
  Så bra at du har lest denne før samlesingsmåneden for boka.:) Den blir i juni. U.t. har ansvaret, og har planer om å lese mer av Fatland ifb med det.

  Tine: Frykt ikke tykkelsen- denne boka går unna:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig i at boka går unna. Ikkje i ein fei, men ho er meir lettlest enn ein skulle tru.
   Sikkert interessant å høyra/oppleva forfattaren. Det var i alle fall ein interessant samtale ho hadde med Cathrine Sandnes, som videoen over viser.

   Slett
  2. Ja, ikke i en fei, men den er lettskrevet, på tross av noen tyngre historiske partier..
   Jeg ser også frem til å høre henne på Litteraturfestivalen på Lillehammer i månedskiftet. Der skal hun delta på flere arrangementer, blant annet et om reiselitteratur.

   Slett
 3. Leste i Dagens Næringsliv i dag- et langt portrettintervju med Erika F- at russerne nå hater henne og at det skrives masse negativt om henne der nå etter at noen så at hun har skrevet at hun ikke tror det er sikkert at Russland bevarer sitt hegemoni om 100 år.. Så nå tør hun ikke reise dit. De er jo ikke helt gode de som setter i gang disse trolle- og hate-kampanjene- det tar helt av.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skulle gjerne lest portrettintervjuet, men den er bak betalingsmur.
   Eg tenkjer at både russiske styresmakter og russiske nettroll er lite trivelege.

   Slett
 4. Å googlemapse under lesinga var lurt. Det har jeg ikke tenkt på engang. Kun sjekket karta i boka. Har ca 200s igjen og har hatt lengre pause. Fordi den er umulig å dra med seg. Synes sidene fyker avsted når jeg setter meg ned (ved det bordet jeg har plassert den). Liker delene best der hun selv er involvert, men det er vel naturlig.

  Anita: Galskap!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne boka er best å lesa i ebok-format. Då er ikkje storleiken/omfanget fullt så avskrekkande. Men bra bok då - og eg er enig i at ho er best når ho byr på seg sjølv og når ho får vanlege menneske i tale. Fatland er imponerande språkmektig og har nok ei evne til å få folk til å opna seg, virkar det som.

   Slett