27. desember 2013

Dei seie so...

Eg har nytta 2. juledag til å lesa Dei seie so... om sogningen, sunnfjordingen og nordfjordingen av Jens Brekke. Boka kom ut på Selja forlag i 2010, men var ei av årets julegåver her i huset. Brekke er lærar og kulturarbeidar frå Vik i Sogn. I denne boka skriv han om skilnadane på oss som bur i dei tre fogderia i Sogn og Fjordane - sogningar, sunnfjordingar og nordfjordingar. Det gjer han på ein sjølvironisk, morosam og underhaldande måte.

Sogn og Fjordane fylke har eksistert i 250 år i år; i 1763 vart Bergenhus Amt delt inn i ein søndre og nordre del, det som i dag er Hordaland og Sogn og Fjordane. Men i desse åra har det ofte vore hard fogderistrid (t.d. vegkrangel og sjukehusstrid) mellom sleivkjefta sogningar, 
trauste sunnfjordingar og 
disiplinerte nordfjordingar. Etter 250 år er faktisk ikkje samkjensla og integreringa fullført. Til det er me kanskje for ulike?

Brekke skildrar lynnet til oss tre (sogningar, sunnfjordingar og nordfjordingar) - på denne måten:
Sogningen, sunnfjordingen og nordfjordingen fekk i oppdrag å koma seg gjennom ei stengd dør så raskt som råd.
Sunnfjordingen venta litt før han tok i døra, konstaterte at ho faktisk var låst og gav opp.
Nordfjordingen kjende også først etter om døra var låst, før han fann ein streng og dirka opp låsen.
Sogningen tok springfart, spende den eine foten tvers gjennom døra og hinka rundt på den andre dei neste tre vekene.
Dei seie so.... er ei bok fylt med historiar og anekdotar, om sant og usant om oss som bur i fjordfylket; fjogningane. Kven er me, kva er typisk for oss og korleis oppfattar andre oss? Brekke har ei spesiell og fornøyeleg stemme, og eg har kosa meg og humra meg gjennom denne boka.

Boka inneheld også gode illustrasjonar av Arnstein Mygland. 

2 kommentarer:

  1. Dette er sikkert en sånn bok som er kjempemorsom for de det gjelder, men ikke for oss andre? Har forstått at en ikke kaller en sunnfjording for sogning, da blir en rettet på med en gang, så her er nok mye å skrive bok om :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Du har heilt rett. For å skjønna humoren må ein ha ein viss tilknytning til eller god kjennskap til dette spesielle fylket - og oss som bur her..

      Slett