25. juni 2013

Svensk politikrim på vent

Kvar tysdag er det boktema Boken på vent på bloggen Beathes bokhylle

Eg er - og har "alltid" vore - veldig glad i svenske politikrimseriar, og det er flott å få presentera venteboka mi denne gongen: To soldater av den svenske forfattarduoen Anders Roslund og Börge Hellström. 

Denne duoen har til no gitt ut seks kritikarroste kriminalromanar. Eg vil påstå at bøkene deira er på Henning Mankell- og Stieg Larsson-nivå. Og sjå berre her kva andre svenske krimforfattarar uttalar når det gjeld Roslund & Hellström:
«Roslund & Hellström er blant våre beste krimforfattere. De skriver med mot og intensitet om viktige temaer i vår tid.»  - Maj Sjöwall
«Roslund & Hellström kombinerer spennende krimhistorier med skarp samfunnskritikk: Sterkt, besettende og fryktelig spennende.» - Liza Marklund
«Hvis du leter etter en garantert pageturner, så kjøp en kriminalroman av Roslund & Hellström.» - Leif G.W. Persson
«Det er en brutal og mørk realisme i historiene deres som gjør Roslund & Hellström unike blant skandinaviske krimforfattere.» - Jan Guillou
"To soldater" av Anders RoslundRoslund og Hellstrøm skriv veldig godt om aktuelle tema og viser samfunnsengasjement. Ofte skriv dei om det som er mørkt og vondt og utfordrar gjerne lesaren når det gjeld moral/umoral og offer/gjerningsperson. Hovudpersonen Ewert Grens er òg ein heilt spesiell type, ein mann som elskar Siw Malmquist og søv i kontorsofaen sin.

To soldater kom ut på norsk i fjor og er nettopp utgitt i pocketutgåve.

Kronologien i serien er slik:
 1. Udyret
 2. Boks 21
 3. Oppreisningen
 4. Jenta under byen
 5. Tre sekunder 
 6. To soldater
Frå vaskeseddelen:
Vi er brødre. Vi er makten. Vi er krigere og familie inn i døden.
Leon sitter innesperret i et høysikkerhetsfengsel. Han er ung, men for lengst en bitter, hard og besluttsom kriminell. Han skriver et brev til sinn venn og "bror" Gabriel - den eneste personen Leon stoler på. Det er starten på en blodig og nådeløs jakt på penger, makt og respekt - en reise som fører de "to soldatene" til topps på politiets ettersøkte i Sverige.

En vegg hos politiet er full av stirrende ansikter. Unge gutter med tung kriminell adferd, klassifisert som de farligste i landet. José Pereira ved Seksjonen for gjengkriminalitet i Stockholm-politiet vet at han har et galopperende problem. Tusenvis av unge gutter er på vei inn i gjengkriminalitet. Når Leon og tre andre medlemmer av "Ghetto Soldiers" rømmer fra fengsel, blir Pereiras kamp mot gjengene akutt, og politioverbetjent Ewert Grens får et meget ubehagelig drap å utrede.
To soldater er ein murstein på over 600 sider, men eg reknar med at det skal gå fort unna likevel. Ikkje fordi det er noko poeng i å lesa fortast muleg, men fordi boka er spennande, engasjerande og fengande.

4 kommentarer:

 1. Her må jeg jo følge med på om den faller i smak, for den hørtes veldig spennende og bra ut:) kos deg masse med mursteinen og jeg tror som deg at den der kommer man raskt igjennom:)

  SvarSlett
 2. Høres interessant ut hvis den matcher Mankell og Larsson:)

  SvarSlett
 3. Disse forfatterne har jeg ikke fått med meg i det hele tatt! Takk for kjempefint tips, nå havner de på leselisten min for jeg er alltid ute etter gode krimforfattere :-) Ønsker deg en fin onsdag!

  SvarSlett
 4. Har hørt om forfatterne men ikke lest noe de har skrevet noterer meg bøkene! Tusen takk for tips!

  SvarSlett