10. september 2015

Kort om: Stjerner over, mørke under av Ingebjørg B. Holm

Schibsted 2015
233 sider

Kjelde: Lånt ebok (eBokBib)

Mange har rosa Ingebjørg Berg Holm si debutbok opp i skyene og uttalt at dette er ein heilt spesiell kriminalroman. Det gjorde meg veldig nysgjerrig og ganske skeptisk-spent.
Etter å ha fullført lesinga må eg sei meg enig i dei mange positive orda. For dette er ikkje ein vanleg krimroman, men heller ein roman som mellom anna handlar om eit drap. I tillegg får forfattaren fortalt mykje om eit samfunn i endring og om mellommenneskelege forhold.

Men sjølv om denne boka er noko annleis i stilen enn dei fleste andre norske kriminalromanane som vert utgitt no for tida, er det også noko "klassisk" og gjenkjenneleg ved oppbygginga og i måten ting gradvis vert avslørt/oppklart for lesaren. Forfattaren har nok henta inspirasjon frå klassikarar innan krimsjangeren.
Boka er stillferdig og langsam - men eg oppfattar ho likevel ikkje som treg.

Dei mange fine naturskildringane gjer boka stemningsfull. Eg tykkjer også at tittelen er veldig fin - og at boka er akkurat passe lang.

Handlinga er lagt til ein avsidesliggjande gard på Hurumlandet i 1875. Denne tida vert ofte kalla "Det store hamskiftet" - landet vårt endra seg då drastisk, frå bondesamfunn til eit meir industrialisert samfunn. Samstundes var tida prega av ei meir rasjonell og vitenskapeleg tenking - og vekk frå overtru og mystikk. Boka speglar desse overgangane og motsetnadene på ein god måte.

Stjerner over, mørke under var ei overraskande god leseoppleving. Ingebjørg Berg Holm har med denne boka utfordra, fornya og forfriska norsk kriminallitteratur.

3 kommentarer:

  1. Fin omtale Berit! Ja, dette var en fin bok, synes jeg..)

    SvarSlett
  2. Dette er en roman jeg er glad jeg har fått med meg, likte den veldig godt. Kjekt å lese din flotte omtale, sånn på morrakvisten, føler på meg at dette blir en fin dag :)

    SvarSlett
  3. Hederlig omtale og terningkast fem fra deg gir meg ny tru på at denne må fullføres. Jeg har nemlig begynt på den, men fikk ikke helt taket på handlinga / konstellasjonene mellom menneskene. Har en mistanke om at boka, som jeg hadde høye forventninger til, led under feil-tid-og-sted-syndromet. Takk for påminnelsen :o)

    SvarSlett