17. september 2013

Bok på vent: Det vokser et tre i Mostamägg

Eg er litt usikker på om dette er min type litteratur, men eg har i alle fall tenkt å lesa Britt Karin Larsen si fyrste bok i tetralogien hennar om skogfinnane. Om ho gir meirsmak, kjem eg sikkert til å lesa alle desse såkalla Finnskogen-romanane. Bøkene har fått strålande kritikkar og vert sagt å vera både vakre og brutale.

Forlaget presenterer boka slik:
"Britt Karin Larsen, forfatter av diktsamlinger så vel som romaner og dokumentarbøker, er kjent for sine bøker om taterne. Med denne romanen Det vokser et tre i Mostamägg, fra grenseskogene mellom Hedmark og Värmland på attenhundretallet, gir hun et nært bilde av en annen etnisk minoritet, den skogfinske. Vi møter blant annet Taneli, eneboeren fryktet av sine omgivelser fordi det sies han har et drap på samvittigheten og Lina, tjenestejenta som ikke vet hvor hun skal gå med det vesle barnet sitt."
Berit Kobro i VG gav boka terningkast 5:
"Forfatteren har store kunnskaper om naturen, tradisjonene og folketroen. Hun ser verden nedenfra i likhet med mange av sine litterære skikkelser. Nok en fengslende og lærerik bok av Britt Karin Larsen."
Marta Nordheim i NRK seier at Det vokser et tre i Mostamägg er "vakker og grusom, lågmælt og høgdramatisk."

Av bokbloggarar har både MaryKnirkAnitaAnette og "den andre" Berit skrive om boka tidlegare.

Eg har akkurat fullført ei musteinsbok, og difor er Det vokser et tre i Mostamägg - med sine knappe 200 sider - fristande å ta til på no. Boka kom ut i 2009 og vart følgd av Himmelbjørnens skog (2010), Som steinen skinner (2011) og Før snøen kommer (2012).


Kvar tysdag vert leselista lengre og leselysta stimulert når eg er innom Beathes bokhylle og Boken på vent-spalta der!

6 kommentarer:

 1. Denne boka og de neste er jeg litt nysgjerrig på også, og gleder meg til å lese omtalen din når du har fått lest den :)

  SvarSlett
 2. Denne kommer nok jeg også til å lese etterhvert ;)

  SvarSlett
 3. Jeg leste boken for noen år siden, og ga den i likhet med VG-dama en 5`er. Var ikke like fornøyd med oppfølgeren Før snøen kommer, for den fikk bare en 3`er. Tror jeg fikk nok, og følte det ble mye oppatat :)

  SvarSlett
 4. Denne er utrolig vakker!! Femte bok i serien kommer i oktober! Bedre overraskelse kunne ikke jeg fått i hvertfall! Jeg var sikker på at 'Før snøen kommer' var den siste, den hadde en slutt som gjorde det naturlig. Ikke desto mindre er jeg spent på hva dyktige Larsen har å by på denne gangen.

  Håper bøkene faller i smak;o)

  SvarSlett
 5. Har ikke lest noe av denne forfatteren før, men har såvidt begynt å samle bøkene hennes. Kunne kanskje vært en idè å lese en for å se om det faller i smak... Er spent på hva du syntes om de!

  SvarSlett
 6. Jeg har også lyst til å lese den boken. Jeg har hørt så mye bra om den, spesielt fra de bloggerne du nevner, at jeg har satt den på leselisten. Så får vi se om det er min type bok etter hvert :-)

  SvarSlett