30. desember 2014

Leseåret 2014 - Ein årskavalkade

Leselysta har vore på topp gjennom heile 2014 og eg har hatt svært mange gode leseopplevingar. Eg har som så mange andre norske bokbloggarar hatt mykje fokus på nye norske bøker, men for meg er det viktig å lesa litt annan og litt eldre litteratur også. Eg har prøvd å lesa variert innan dei sjangrane eg trivst best med.

Ei oppteljing syner at hittil i 2014 har eg lest i alt 141 bøker - og eg kjem til å lytta ferdig den siste og 142. før me skriv 2015 - dette er 12 fleire enn i 2013. Eit knapt fleirtal - 74 (eller 52 %) - er innan kategorien krim og spenning. I tillegg til dette har eg lest 39 "vanlege" romanar, dette utgjer 28 %. 12 % av det eg las var innan sakprosa, dokumentarar og biografiar. Dessutan har eg lest nokre humorbøker og 6 novellesamlingar. Eg las 32 bøker (22 %) som var norske utgitt i 2014.

Eg er ein flittig brukar av bibliotektenester og låner både papir-, lyd- og e-bøker. 78 av bøkene eg las eller lytta til i år, dvs. 54 %, lånte eg på biblioteket. I tillegg låner eg ein del bøker privat.
Når det gjeld lydbøker, las eg i alt 58 (42 %) som lydbok i år. Eg las 14 ebøker (10 %) og resten, 69 stykker (dvs. 48 %) vart lest på papir.

Dei forfattarane eg har lest flest bøker av er Gert Nygårdshaug og Leif GW Persson.

Eg tykkjer eg er ganske god til å plukka ut bøker som passar til meg sjølv, men det er klart; ikkje alt treff skikkeleg når ein les såpass mykje i løpet av eit år. Eg har gitt terningkast 6 til 6 bøker, 3 har fått terningkast 2 og resten har fått terningkast 3, 4 og 5. Eg har avbrote lesinga av 5 bøker. Dei fann eg ikkje ut av og/eller passa meg ikkje på lesetidspunktet.

Bloggelysta har vore litt ujamn gjennom året, men eg har faktisk produsert 120 blogginnlegg i løpet av 2014, noko som eg seier meg nøgd med. Eg har skrive omtalar av 57 av bøkene eg har lest. I tillegg er ein del bøker omtalt i samband med samleinnlegg eller formidla ein smakebit av, medan nokre ikkje er nemnde i det heile. Her har eg eit forbetringspotensiale.


Nedanfor er mine kåringar av "årets" - mi heilt personlege og svært subjektive oppsummering av leseåret 2014. Eg klarar ikkje å plukka ut Årets beste bok eller Årets leseoppleving. Det er så mange bøker som har gitt meg mykje, kvar på sin måte. Andre bøker har skuffa meg og/eller ikkje stått til forventningane mine.

Årets høgdepunkt 
Dei tre svenske trilogiane VargskinnetVictoria Bergmans svakhet og Tørk aldri tårer uten hansker.

Årets mest oppskrytte
Fugletribunalet. Et helt halvt år. Innsirkling 3.
Kunsten å høre hjerteslag. Svøm med dem som drukner.

Årets beste grøss
Stalker

Årets tregaste
Skogsmatrosen

Årets sterkaste

Årets verste
Saras nøkkel

Årets koselegaste
Simen, Bonden og Bror min

Årets gjennomgangstema
2. verdenskrig

Årets høgdepunkt innan sakprosa
Morfar, Hitler og jegDen største forbrytelsen.

Årets kjedelegaste
Himmelrike og helvete

Årets oppfølgjar
Angrep fra alle kanter

Årets Riverton- og Glassnøkkelvinnar
Gard Sveen

Årets kongelege
Elizabeth I.

Årets albino
Bjørn Beltø

Årets sommarbok
Sommerboken

Årets debutant
Samuel Bjørk

Årets forelesar
Frank Aarebrot

Årets skeptikar
Gunnar Tjomlid

Årets tvilar
Prost Gotvin

Årets klokkemakar
Herr Mussenden

Årets gjengangar 1
Gert Nygårdshaug 

Årets gjengangar 2
Leif GW Persson

Årets positive overrasking 1
Joël Dicker

Årets positive overrasking 2
Carl-Johan Vallgren

Årets månefarar
Buzz Aldrin

Årets mor
Mottro

Årets bror
Broren

Årets avkom 1
Sønnen

Årets avkom 2
Mio

Årets lydbokstemme
Ivar Nergaard

Årets forfattarlydbokstemme
Tore Renberg

Årets mest leste bokomtale på denne bloggen
Bli hvis du kan. Reis hvis du må

Årets hadde-tenkt-å-lesa-men-kom-ikkje-så-langt-bøker
Himmelblomsttreet. Afrodites basseng. Pinnsvinets eleganse. Stillheten. Lobotomisten. Springflo. Livet de luxe. Daisy sisters. Harpesang.

Årets snakkisar som eg ikkje har fått lest - og som eg ikkje kjem til å lesa:
Den ene pluss en. Midnattsrosen. Odinsbarn. De fem årstidene. Urd. Fletteboka. Skappelstrikk. Stemmen og støyen. Mindfulness for høysensitive.

Årets snakkisar som eg ikkje har fått lest - men som eg ønskjer å få lest i løpet av 2015:
Stoner. Jeg er pilegrim. Svik 1938. Ikke ville se. VIP-rommet. Rovdyret. Vente på fuglen. Vinternoveller.

Eg ynskjer alle lesehestar og bokormar 
ei fortsatt god romjul og eit flott leseår i 2015

13 kommentarer:

  1. Godt å se at du trekker frem både Gardell-bøkene og Oppdrag Mottro. Styrtgråt og happy tears :) Pusler med et eget lite samleinnlegg nå, og skal straks skrive videre når jeg får summet meg etter alle dine bøker. 141...! 141!!!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. 142!! (når eg blir ferdig med 'Svøm med dem som drukner' i løpet av dagen i dag eller morgondagen..)
      Gardell og Eide sine bøker er fine. Ekte kjensler og til ein viss grad dokumentariske/sjølvopplevde.

      Slett
  2. Så gøy å lese oppsummeringen din. Herlig med jenter som leser krim, det blir mange omtaler av romaner etterhvert. Vi liker mye av det samme, men Dicker og Renberg fikk jeg ikke til i år. Gleder meg til å følge deg videre i 2015. Ønsker deg et riktig godt nytt år!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nytt år til deg òg, Tine.
      For meg er det heilt naturleg å lesa krim. Tidlegare, då eg hadde små ungar og mindre eigentid, las eg mykje mindre - og det eg las var KUN krim. Så eg har utvida lesehorisonten min dei siste 8-10 åra.

      Slett
  3. Hehe, så arti et innlegg. Jeg får nok ikke sumemrt meg før i morgen eller dagen derpå.. Men en ting vet jeg og det er hvilket som er årets beste forlag, for det har jeg tenkt på en stund, og det er forlaget Oktober.
    Ellers enig ang Gardell og Victoria Bergmanns som særdeles sterke bøker.
    Ang vil lese 2015, som vi ikke rakk har jeg også disse på vent:Jeg er pilegrim. Svik 1938. Rovdyret.
    OG et helt halvt år og oppfølger kommer ikke på tale her heller..
    Et riktig godt nytt år til deg Berit.:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk det same, Anita. Eg har ikkje hatt tid til blogglesing dei siste par dagane, men no skal eg ta ein runde for å sjå korleis andre bokbloggarar har oppsummert leseåret sitt.
      La oss vera glade for at me har mange bøker på vent. Det betyr at me har noko meiningsfullt å vera opptatt av!

      Slett
    2. Absolutt! Nå har jeg også fått laget en sånn fane med norske bøker lest i 1914, så tusen takk til deg for oppskrift. Håper jeg skjønner det når jeg skal lage neste også.:)

      Slett
  4. Så kjekk en oversikt! :-) Og for et antall bøker!!! Jeg har som deg en tendens til å lese eldre - veldig gamle faktisk - bøker, og ikke bare det nyeste. Derfor leser jeg ikke så mye det mange av dere andre leser, og kan derfor ikke være med å diskutere fellesbøker så ofte. Ofte en ulempe, men jeg syns det er viktig - som deg - å lese det man har lyst til, og ikke det man føler man må. Jeg sitter og samler tankene rundt nye mål for 2015, men har ikke landet noe enda. Studier tar utrolig med tid, og jeg har definitivt gapt over mer enn jeg har kunnet svelge i 2014, så for 2015 skal lesemål reduseres, ikke i kvalitet, men kvantitet. Som sannsynligvis igjen går ut over nye bøker av 2015-året, men det får så være. Godt nyttår til deg! Jeg kommenterer ikke ofte, men leser desto flere blogginnlegg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nytt leseår, Marianne.
      Variasjon er stikkordet. Den fine miksen av gammalt, halvgammalt, halvnytt og nytt. Når ein har ein periode der det er ekstra travelt, som studiar, må ein prioritera det som er viktig. Å kutta ned på kvantiteten utan at det skal gå ut over kvaliteten høyrest ut som eit klokt og realistisk mål.

      Slett
  5. Godt nyttår. Datteren min på snart 18 år leste boka til Ravatn; jeg forstår meg ikke helt på denne sa hun. Den er litt rar. Det var ifm skolen hun måtte lese den. Du har nok rett i at den ble noe oppskrytt; jeg tar på meg en del av skylden for det. Jeg har ennå ikke lest boken til Eide, men det skal jeg. Jeg er fortsatt fan av henne -særlig når hun fyker rundt i grilldressen. I et av programmene hun hadde var det en kåk nordpå som ble kalt for "Skit helvetes-kåken" jeg ler av navnet bare jeg skriver det. Håper du liker Svik 1938; jeg har jo skrytt av den, men jeg angrer ikke på det selv om den ikke faller i smak hos deg. Jeg står i ventekø på Håkan Nessers siste bok. Jeg gleder meg til å lese den - jeg er litt mettet av norske bøker med for mye alvor for tiden.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nytt år, Tone!
      Linda Eide er ei kul og klok dame, og boka om Mottro er verkeleg fin.
      Du har eit godt poeng når det gjeld "norske bøker med for mye alvor". Som eg skreiv til Marianne over: Variasjon er viktig. Nesser si siste bok er eit godt valg - og verd å venta på.

      Slett
  6. Tenk at vi kan være så enige om Renberg og så uenige om Tiller og Jacobsen. Du og du.
    En annen ting vi har felles er at Nygårdshaug er den forfatteren jeg har lest mest av i 2014. Hele 8stk. Uten å omtale en eneste en. Forsvaret her er at jeg skulle vente til jeg var ferdig med alle Drum - forhåpentligvis skjer dette iløpet av 2015.
    Jeg har også perioder der jeg leser mye krim. Starten på 2014, leste jeg nesten bare, med flere Harlan Coben blant annet - litt hit and miss den fyren, men svært spennende når det er bra. Dessuten er jeg blodfan av prosjekt krimkongen min Michael Connelly, selv om det bare ble ei bok ifjor.
    Artig kavalkade. Dobbelpluss for heftig bruk av biblioteket.
    & Godt Nyttår!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt nyttår, Ingalill. Lesesmaken er uforklarleg og "kjemien" med bøker og forfattarar er ofte uforutsigbar. Dermed kan vel to personar vera både enige og uenige? - Er du enig? ;-)
      Eg har som regel god kjemi med Nygårdshaug, men ikkje med Dverghesten, og absolutt ikkje med Søthjerte og Nullpluss - har du lest dei?

      Slett