24. november 2013

På tur med Lahlum

Kvar søndag inviterer Mari med bloggen Flukten fra virkeligheten oss til å komma med ein smakebit frå ei bok me les i. For min del har dette vore ei helg med uvanleg lite lesing. Eg har vore på bytur (Bergen), vore sosial og hatt fokus på heilt andre ting enn bøker. Men - eg har hatt ei bok på lur i veska, (får jo nesten angst om eg ikkje har noko å lesa på eller lytta til!) og har lest heile usle 22 sider av De fem fyrstikkene av Hans Olav Lahlum.

Lahlum sine retrokrim-bøker har eg sett stor pris på. Ikkje fordi dei er så utruleg gode og spennande, men fordi han har ei særeigen stemme og representerer noko anna enn det som er vanleg og populært innan krimsjangeren. Variasjon er bra og viktig.

De fem fyrstikkene består ifølge baksideteksten av ei lang novelle; 'Pistolen på plenen' og to korte romanar; 'De fire vinglassene' og tittelhistoria 'De fem fyrstikkene'. Handlinga i alle forteljingane er lagt til året 1971.

Smakebiten frå boka vert frå starten av den fyrste historia. Førstebetjent Kolbjørn "K2" Kristiansen får ein telefon:
"Mitt navn er Henrik Benjaminsen, og jeg er butler hos enkefru Camilla Werenberg i Holmenkollen. Jeg beklager sterkt å måtte meddele at enkefruen nettopp er blitt myrdet."
... Enkefruen lå død der hun var funnet på sitt rom i tredje etasje. Og den eneste andre tilstedeværende var en av den avdødes nevøer, som nå var i ferd med å våkne etter å ha besvimt...
Så då spørs det: Var det butleren eller nevøen eller nokon andre som myrda enkefrua??

13 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten. Jag har läst två av dem, har den tredje i hyllan. Borde verkligen läsa den också!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten, får lite Morden i Midsummer-vibbar :)

  SvarSlett
 3. Så kjekt å besøke Bergen da :) Alltid bra å ikke få tid å lese, fordi en har gjort så mye annet bra. Har lest tre bøker av Lahlum, men synes han er litt treig. Ellers er jeg enig med deg at variasjon er viktig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Likar meg godt i Bergen! Variasjon er viktig på alle område, ellers går ein lei - og det er faktisk ein del andre ting å finna på enn å sitja med nasen i ei bok :)

   Slett
 4. Tack för smakbiten. Ha en fortsatt trevlig kväll.

  SvarSlett
 5. Godt å få gjort litt andre ting også, og kjekt at du har vært i Bergen:-) Lahlum har jeg faktisk ikke lest noe av ennå, men planene er jo der... kanskje i 2014? Ha en fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bergen er By'n for oss indresogningar :)

   Lahlum er fin og spesiell, du bør prøva ein gong..

   Slett
 6. At dere ikke fikk til et bokbloggtreff der da? ;)
  Vel- jeg har ikke lest noe av Lahlum enda, men en dag kanskje.. Tror jeg vil lese med stemmen hans i hodet da.;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det hadde vore kjekt! Men det får bli ein annan gong, om det skulle passa slik..

   Du bør prøva ein gong - om Lahlum sin stil fell i smak. Dersom du har lest og likt Agatha Christie, finn du ein del fellestrekk i bøkene til Lahlum.

   Slett
 7. Det är ju alltid butlern... ;) Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Javisst, men kanskje ikkje denne gongen?

   Slett