13. oktober 2013

Smakebit frå: Alle vil hjem. Ingen vil tilbake

Eg vart svært imponert over Helga Flatland si debutbok Bli hvis du kan. Reis hvis du må som eg las tidlegare i år. No les eg oppfølgjaren Alle vil hjem. Ingen vil tilbake. 

Det handlar fortsatt om korleis ei heil bygd vert lamma av sorg når tre av deira unge brått vert rivne vekk. Dei tre unge mennene Tarjei, Trygve og Kristian kjem frå den same bygda og vervar seg samstundes til teneste i Afghanistan. Ingen av dei kjem tilbake i live. I bok nummer to er det Julie (søster til Tarjei), Sigurd (nabo til Tarjei og hemmeleg kjæraste til Trygve) og Mats (Julie sin ekskjæreste) som har forteljarstemmene. Særleg gripande er Sigurd si sorg, fortviling og skuldkjensle over Trygve sin bortgang.
"Trygve kom heim i kiste, og eg hugsar ingenting. Eg hugsar ikkje dagen, eg hugsar ikkje timane etterpå. Berre at eg var heilt kvit på innsida, at det var så tomt. Som om nokon hadde tømt meg for innvolar, for hjerne og tankar, og eg var eit skal som ikkje romma nokon ting. Alt i meg blei forandra, og ingenting likevel, for ingen visste at Trygve sat fast i ryggmergen min og ikkje ville reise sjølv om han var død."
Den avsluttande boka i trilogien; Det finnes ingen helhet er nettopp kommen ut. Den har fått strålande kritikkar både i VG, Dagbladet, Dagsavisen og Klassekampen og den skal definitivt lesast - men ikkje rett etter denne boka eg no les. Det trur eg blir for tungt; eg vil ikkje ha overdose av sorg og tragediar på lesefronten.

Smakebit på søndag er boktema på bloggen Flukten fra virkeligheten.

25 kommentarer:

 1. Jeg har to av disse bøkene , deriblant den siste- på vent.. Ser fremt til å lese dem en dag. Ha en fin søndag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Desse kjem du til å lika, heilt sikkert.

   Slett
 2. Disse bøkene skulle jeg gjerne ha lest, de er i alle fall satt på leselisten. Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefalast varmt. Flatland skriv veldig godt.

   Slett
 3. Har denne boken men må få lest første boken først, ser frem til å lese de for jeg har hørt mye bra om dem. Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Desse bøkene må lesast i riktig rekkefølge. Og ja, dei er veldig bra.

   Slett
 4. Denne er utrolig fin, som den før, og fortsettelsen kan du bare glede deg til. Lurt å ta en liten pause før du hører den :) God søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Pause og variasjon i tema er noko eg alltid er oppmerksom på når det gjeld lesing.

   Slett
 5. Jeg leste nok nr 2 for tett opp til nr 1. Mulig det var det som gjorde at den ble for tung for meg. Men jeg kommer helt klart til å lese nr 3. Spent om hun vil skrive andre typer bøker. Jeg synes hun skriver så bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig, ho skriv imponerande bra. Eg har med vilje venta nokre månader før eg no les bok nummer 2, m.a. fordi eg la merke til at du følte den var tung å komma gjennom.

   Slett
 6. Har ikke lest noen av disse bøkene ennå, men eier alle tre bøkene. Gleder meg veldig til å starte på de. Tror de kommer til å falle i smak, tross for at de høres veldig triste ut. tenkte å ta de i et maraton, lese alle tre samtidig, men virker som det er godt å ha litt pauser imellom. Det ksl jeg ta til meg:) Takk for smakebiten og ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er heldig som har desse bøkene på vent. Men obs! Eg vil rå deg til å ikkje lesa dei rett etter kvarandre. Dei er såpass sterke at ein bør ha ein pause imellom. Tykkjer eg.

   Slett
 7. Jeg har ikke fått begynt på disse bøkene enda, men de er alle tre bøker jeg virkelig har lyst til å lese. Det handler om alt annet vi skal nå i en travel hverdag, men hver gang jeg ser noen skrive om dem tenker jeg at nå må jeg få begynt!! :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 8. Helt ny bok, och författare för mig. Tack för smakebiten.

  SvarSlett
 9. Det låter som en väldigt sorglig bok, men också viktig. Jag hoppas den kommer på svenska, för jag skulle vilja läsa den. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ei viktig bok - som absolutt burde blitt oversatt til svensk - og gjerne til fleire språk.

   Slett
 10. Sorglig historia av en författare som jag inte känner till. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten. Mycket tungt om sorg, men den verkar ändå fin.

  SvarSlett
 12. jeg husker du skrev om den første boka, Jeg visste ikke at det var en triologi! Men de står veldig høyt på ønskelisten min! Veldig!

  SvarSlett
 13. Det låter som en intressant trilogi. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Eg har bare lese første boka og gleder meg til å ta fatt på dei to neste.

  SvarSlett
  Svar
  1. Då har du noko å sjå fram til! :)

   Slett