18. februar 2014

Vidunderbarn på vent

For mange år sidan starta eg på Seierherrene av Roy Jacobsen. Eg kom aldri i mål. Eg likte ikkje måten boka var skriven på og fann ho kjedeleg - så eg avbraut lesinga. I ettertid har eg ikkje ofra Jacobsen ein tanke - før i den seinare tid - då det vart klart at De usynlige er mellom dei nominerte til bokbloggerprisen 2013.

Eg har planar om å lesa - evt. høyra - De usynlige i samband med samlesinga i juli. Som ei "oppvarming" har eg vore på biblioteket og lånt Vidunderbarn - som lydbok. Eg er ganske spent på om denne fell i smak. Opplesar er Helge Winther-Larsen, og han har ei stemme eg likar og er fortruleg med i lydboksamanheng.

Vidunderbarn er ein oppvekstroman der handlinga er lagt til eit drabantbymiljø på 60-talet. Forteljarstemma er 10 år gamle Finn. Boka har stort sett fått strålande kritikkar - noko som gjer meg skeptisk, fordi eg ofte er "mot straumen" - men eg skal prøva.
Det begynner den dagen en mystisk liten halvsøster ankommer mutters alene med Grorudbussen, ”med en atomladning i en lyseblå koffert”.
Vi er i Berlinmurens og President Kennedys og Jurij Gagarins år. Finn bor alene med moren sin i en blokkleilighet på Årvoll i Oslo. Livet er elektrisk, vakkert og hardhendt sosialdemokratisk. Finn er lojal, opptatt av at regler skal følges. Men hos moren, som i hans øyne alltid har vært selve grunnfjellet, sporer han nå plutselige tegn på svakhet og gåtefull vingling.
Med denne sterke barndomsskildringen viser Roy Jacobsen at det å være barn både er fantastisk fint og livsfarlig. 
(Sitat frå forlaget sin omtale)          

Roy Jacobsen har fått Bokhandlerprisen to gonger: for Seierherrene i 1991 og Vidunderbarn i 2009.

Fleire fine ventebøker finn du om du klikkar deg inn i Beathes bokhylle.

5 kommentarer:

 1. Vidunderlige Roy Jacobsen, vidunderlige "Vidunderbarn"! Jeg er på grensa til blodfan...
  "De usynlige" er veldig bra som lydbok- anbefales ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Berit (høhø)
   Blodfan, såpass?!
   Bra! Eg treng ein dytt i ryggen - slik at eg kjem i gang med denne forfattaren.

   Slett
 2. Jeg har ikke lest noe av Roy Jacobsen, men har De usynlige stående i hylla. Så den er forsåvidt på vent hos meg og :-) Håper du får en fin dag!

  SvarSlett
 3. Jeg har kun lest "De usynlige" av Jacobsen men har "Vidunderbarn" i bokhyllen og tenkte å lese den når det er samlesing på den andre boken. Kunne tenkt meg å lest mer av denne forfatteren, spent på hva du syntes om denne når du har lest den.

  SvarSlett
 4. Jeg likte likte Sierherrene godt, men det ble liksom det med Jacobsen, helt til han kom med De usynlige--- Den måtte jeg jo bare lese.

  SvarSlett