19. august 2014

Bok på vent: Levende og døde i Winsford

Det er lenge sidan eg har delteke i Boken på vent-spalten i Beathes bokhylle, men no eg fekk lyst til å bidra med litt marknadsføring av den nyaste boka til Håkan Nesser. Dette er ein psykologisk thriller, tittelen er Levende og døde i Winsford og ho kjem ut på Gyldendal i oktober.

Håkan Nessers nyeste roman er en fortelling om avskjeder og nye begynnelser. En klassisk Nesser-fortelling der ubehaget ulmer og ingenting er slik det ser ut til å være. En kveld i november ankommer en kvinne byen Winsford på Exmoor i sydvestre England. Hun bosetter seg i et avsidesliggende hus ute på heiene sammen med hunden sin. Hun oppgir ikke sitt egentlige navn, og hvorfor hun har ankommet, er høyst uklart. Hun bruker dagene til å vandre rundt i den tette tåken og snakke med villhester. Hun har bestemt seg for å overleve.hunden sin. Kvinnen har en fortid og en historie. Selvfølgelig har hun det   [...]  
Spørsmålene er mange i Håkan Nessers nyeste roman Levende og døde i Winsford, en fortelling om å flykte fra sitt gamle liv. Om å forsøke å ta et oppgjør. Om kanskje å begynne på nytt igjen til tross for at man ikke lenger er ung og har livet foran seg.
(Presentasjonen har eg henta frå Tanum si nettside

Det er berre 4-5 år sidan eg las mi fyrste Håkan Nesser-bok. Tilfeldigvis kjøpte eg då En helt annen historie - og fall pladask for denne forfattaren og måten han skriv på. I ettertid har eg vel lest absolutt alle bøkene han har gitt ut. Nesser har ei heilt spesiell "stemme", eit nydeleg språk, humor og varme, og ikkje minst; sære, men truverdige karakterar. Han er fyrst og fremst kjend for kriminalromanane sine (Van Veeteren-serien og Barbarotti-serien), men er ein forfattar som stadig utfordrar sjangeren - og dermed lesarane sine. Det er ikkje så lett å setja Håkan Nesser i bås eller "rett" kategori/sjanger.

Me har starta på siste halvdel av august, bokhausten er i gang og forlaga presenterer og reklamerer. Mailboksen til ein bokbloggar vert full av tilbod om både bøker og katalogar. Det vert nesten for mykje av det gode - og eg takkar stort sett høfleg nei til leseeksemplar. Eg føler at eg har det friare som bokbloggar/lesar når eg låner eller kjøper dei bøkene eg les. Når ein får ei bok, vert det gjerne forventa av avsendar at ein skal lesa og omtala ho - ganske raskt og med ei positiv vinkling. Slike forventningar passar ikkje meg. Venteboka Levende og døde i Winsford kjem eg truleg til å låna på biblioteket når den tid kjem.

Bunken med uleste bøker veks - sjølv om eg les jamnt og trutt. Stadige besøk til dei to biblioteka "mine" gjer at ventebunken aldri minkar. Og så plukkar ein jo opp ein del lesetips når ein jamnleg er innom andre bokbloggar..

12 kommentarer:

 1. Ikke lest noe av forfatteren, men denne høres veldig spennende ut

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefalar deg å prøva ut Nesser sitt forfattarskap.

   Slett
 2. Har ikke lest noe av denne forfatter jeg heller, men har en bok liggende. Nå er jeg ikke så flink å lese krim uten at jeg har noen god forklaring på hvorfor. Denne vil jeg notere meg for den virket spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Då kan eg anbefala dei frittståande bøkene "Kjære Agnes", "Kim Novak badet aldri i Genesaretsjøen" og "Piccadilly Cirkus ligger ikke i Kumla". Ikkje direkte krim, men alle inneheld ei kriminalhistorie.

   Slett
 3. Kjenner det krible i krimnerven når jeg leser om boka. Nesser er en stødig spenningsforfatter

  SvarSlett
 4. Denne høres grøsselig spennende ut. Noteres.:)

  SvarSlett
 5. Har igjen å lese siste i Barbarotti-serien; De sørgende. Innlegget ditt var en fin påminnelse; gikk inn og bestilte den på biblioteket. Er så spent på hvordan romanen du har på vent er; den virker bra ut fra beskrivelsen. Kjente jeg frøs litt på ryggen her jeg sitter oppe i kveldsmørket... Kjenner som deg angående lesereksemplar. Akkurat når henvendelsen kommer er det gjevt, men når jeg tenker meg litt om blir jeg skeptisk. I tillegg har jeg begrenset med tid til å lese for tida. Hadde bedre tid i 2013. Men en ting er at de spør på forhånd;, noe annet er bøkene som jeg finner i postkassa uten at jeg er blitt spurt. Fikk en i forrige uke og ennå har jeg ikke bestemt meg for hva jeg gjør. Ja, ja ... ikke alltid like enkelt å være bokblogger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bøker går jo ikkje ut på dato - så på det viset hastar det ikkje med å få lest "De sørgende". Det kan vera greit å ha bøker å gleda seg til i framtida òg.

   Å motta leseeksemplar er eit slags luksusproblem. Eg har gitt beskjed til dei forlaga som sender ut bøker "i hytt og vær" at eg ikkje ønskjer å motta dei lenger. No får eg kun dei eg verkeleg er interessert i, og det føles mykje betre.

   Slett
 6. Jeg liker Håkan Nesser, så jeg ser frem til denne boken! Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett