31. oktober 2015

Oppsummering oktober

Påbyrja i september, fullførast i oktober:
David Lagercrantz - Det som ikke dreper oss - Svensk krim - Lånt lydbok, biblioteket
Ann Cleves - Svart som ravnen - Britisk krim - Lånt papirbok, biblioteket
Morten Øen - Tellemarck - Norsk roman - Lånt ebok, eBokBib

Lest i oktober:
Jan Mehlum - Et hardt slag - Norsk krim - Lytteeksemplar
Ragnar Kvam jr. - De fire store - Historisk/biografisk/dokumentar - Lånt papirbok, biblioteketb
Hanne Sigbjørnsen - Tegnehanne - Tegneserie/humor - Lånt papirbok, privat
Bergsveinn Bergisson - Svar på brev frå Helga - Islandsk roman - 2013 - Lånt ebok (avbraut)
Hans Olav Lahlum - Haimennesket - Norsk krim - Lånt ebok, eBokBib
Vetle Lid Larssen - Hvordan elske en far - og overleve - Personleg beretning/biografi - Lytteeksemplar
Claus Lundekvam og Thomas Karlsen - En kamp til - Biografi - Lånt papirbok, biblioteket
Jo Nesbø - Mere blod - Norsk krim - Lånt papirbok. privat
William Landay - Den ubehagelige sannheten - Amerikansk krim - Lånt ebok, eBokBib
Henning Mankell - Minnet om en skitten engel - Svensk roman - Lånt lydbok, biblioteket

Påbyrja i oktober, fullførast i november:
Liza Marklund - Jernblod - Svensk krim - Lånt papirbok, privat
Vidar Sundstøl - Djevelens giftering - Norsk krim - Lånt ebok, eBokBib
Øystein Wiik - Rekviem - Norsk krim - LytteeksemplarOmsider er leselysta tilbake for fullt - og det er eg glad for. Oktober vart ein strålande lesemånad med fleire gode leseopplevingar. Og som ein kan sjå: Eg brukar ikkje mykje pengar på bøker. Alt eg las i oktober var lånt eller fått.
Eg likar når bøker viser seg å vera overraskande bra - og av oktoberbøkene mine må både Det som ikke dreper oss, Hvordan elske en far og Lundekvam sin sjølvbiografi framhevast som slike positive overraskingar. Eg likte også godt Ragnar Kvam si historisk/biografiske De fire store og Henning Mankells Minnet om en skitten engel, men sidan eg har lest såpass mykje av desse forfattarane tidlegare vart eg ikkje like overraska. Og etter å ha lest Til Jacobs forsvar tidlegare i år hadde eg også store forventningar til Den ubehagelige sannheten - som vart innfridde. Omtale kjem.
Nemnast spesielt må også artige Tegnehanne - og den ubehagelege og spesielle Tellemarck.

Svar på brev frå Helga vart nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2012, men eg likte ikkje denne i det heile tatt. Så for å spara meg sjølv for (ytterlegare) irritasjon og ergrelse, valde eg å avbryta etter halvgått løp. For det fyrste fordi boka kjeda meg og for det andre fordi eg fann erotikken og kjærleikshistoria uekte og påklistra. For det tredje fordi boka har eit heilt håplaust språk: Oversetjinga er gjort til eit forelda arkaisk nynorsk, som sikkert skal streka under det islandske - men eg trur at eit moderne nynorsk - eller bokmål, for den del - har like mykje (lite) til felles med det islandske språket som den gammaldagse nynorsken som her er brukt. Styr unna brevet til Helga, er mi tilråding.

13 kommentarer:

 1. Ser du også har lest Den ubehagelige sannheten. Det har jeg også. Og du har likt den et hakk bedre enn meg.En god bok, men jeg likte Til Jacobs forsvar bedre:) Flott oppsummert og du har lest mye variert:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg òg likte betre 'Til Jacobs forsvar'. Men eg vart imponert likevel - sidan 'Den ubehagelige sannheten' er ei debutbok.

   Slett
 2. Du har fått lest mye! Jeg har lest to av disse, den du avbrøt leste jeg i fjor og likte den veldig godt. Så er det Lundekvam boken. Leser lite og ingen krim til tross for at jeg har flere krimserier liggende, men jeg finner alltid noe annet å lese i stedet. Ønsker deg en fin lesemåned i november :-)

  SvarSlett
 3. Skal si du har fått unnagjort mange bøker i oktober. Har lest 5 av dine, og ser at vi er enig med terningkastene på de fleste. Jeg likte Mere blod bedre enn deg, og Telemarc leverte jeg tilbake etter jeg hadde lest bare 30 sider, feil tid og sted.
  Det er rart med prisnominerte bøker, de faller ofte ikke i smak hos meg. Har tidligere undret meg over dette fenomenet, og smiler litt i skjegget når du nevner det her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Smak og behag er ein ting, men kanskje er det du seier om "tid og stad" - og livssituasjonen og livserfaringane - enno viktigare for den enkelte si leseoppleving.

   Slett
 4. Jaggu har du lest du og.. Har lest tre av dine (Larssen, Nesbø og Mehlum- samt Sundstøl som du er i gang med) Har Tellemarch liggende, lånt på bib, men enda usikker på om jeg vil lese den i den nærmeste fremtid.. Ha en fin kveld Berit.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har lest ut Sundstøl i dag - og vart skuffa. Det vart for mykje tru og overtru og liksomskumle hendingar. Hadde vel for høge forventningar, vart så begeistra for Minnesota-trilogien.

   Slett
 5. He, he - jeg leste ferdig boken om Helga. Å si at det var lett å lese den er feil. Men jeg klarte det. Ellers har jeg ikke lest bøkene du har lest, men skal lese boken til Vetle Lid Larsen og boken til Landay. Fint å finne bokbloggere igjen på Bokblogger.no. Da kan jeg følge med " i tiden" - holde meg oppdatert hva andre leser osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt gjort å fullføra Helgaboka, tykkjer eg, sjølv om ho er tynn. Men eg har jo fått med meg at boka er rosa opp i skyene av mange..
   Enig i at det er fint at Bokblogger.no fungerer igjen.

   Slett
 6. Åh.. du er en av de få jeg har sett som har lest Svar på brev frå Helga..ei bok jeg faktisk likte.. Jeg forstår du reagerte på språket, men jeg likte det arkaiske gammelnorske. Spesiell bok, det er sant, men har sitt (lille) publikum. Ellers har jeg ikke lest noen av bøkene dine denne gang, selv om Tellemarck står på lista - den lange... :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Spesiell er ordet.
   Av og til fell ikkje det spesielle i smak. Det er det som gjer det spesielt.

   Slett
 7. Krim ja, er halveis i Lagercrantz, og koser meg, forsåvidt, det lille forbeholdet har dog ingenting med Stieg og hans onde familie og gjøre, skulle bare ønsket meg en bedre innleser og mer Lisbeth, og kanskje litt mindre oppramsing. For er den ikke oppramsende? Vel, er som sagt bare halveis og regner med at spenningen kommer til å ta seg opp - og forbeholdet minske, som et direkte resultat.

  Når det gjelder Landay, Mæhle, Sundstøl, osv - finnes jeg ikke interessert, som er interessant nok i seg selv, da jeg vet at det sikkert ville endret seg hvis jeg, satte igang, kanskje??

  Ellers har vi flere sammenfallende bøker denne måneden. Mer enn vi pleier. Jeg har lest både Vetle LL og Tellemarck (som du vet -), og 80% av Lundekvam. Alt jeg rakk før eBokBib tok den tilbake. Regner med det blir februar før jeg kommer meg gjennom reserveringskøa, men det gjør ingenting.

  SvarSlett