28. april 2019

Biolesesirkel: Odd Børretzen - Barndom

Cappelen Damm 2004
Speletid 4:42
Lydbok Storytel

Lydboka Barndom består av to små bøker; Min barndoms verden og Kristian Kvart og jeg, fyrste gong utgitt i hhv 1997 og 1998. Det var både hyggeleg og nostalgisk å høyra forfattaren sjølv lesa. Børretzen hadde ein heilt spesiell stil som kjem tydlegast fram når ein lyttar til stemma hans.

Dette blir ein svært kort omtale av to korte, men gode bøker. Det er ikkje så lett å få formidla kor fine dei er. Men altså - har du Storytel-abonnement - last ned Barndom og få ei humrande god leseoppleving!

Eg har høyrt boka i samband med Moshonista sin biolesesirkel, som denne månaden har tema Funny. Barndom er ikkje "funny" i tydinga latter og gapskratt, men det er absolutt ei underfundig og humoristisk bok, med skråblikk og naivt undrande betraktningar. Boka er heller ingen sjølvbiografi i tradisjonell forstand, men ei erindringsbok der ein får eit innblikk i ein avgrensa del av livet til forfattaren, samt nokre gode tidsbilete frå ei svunnen tid.

I Min barndoms verden fortel Børretzen om tidlege barndomsminner frå oppveksten på Grorud i Oslo. "Barndommens verden" er ikkje så stor for nokon av oss, og det var den heller ikkje for vesle Odd. Han var ein tenksam og litt engsteleg liten gut, full av fantasi og spørsmål. Børretzen var fødd i 1926, så han vaks opp i "dei harde tredveåra". Han og familien leid inga naud, men ein kan heller ikkje sei at han hadde noko priviligert oppvekst.

I Kristian Kvart og jeg fortel Odd Børretzen om ungdomstid og pubertet. Han fortel om krigen og om ein ny kvardag der alt var farleg, om knappheit på materielle ting, men der fantasien blomstra. Og aller mest opptatt var den unge Odd av damer. Han var (som dei fleste pubertetsgutar, vil eg tru) veldig opptatt av det andre kjønn, men var samstudes så sjenert og redd at han lenge måtte nøya seg med å sjå på og fantasera om damene.

Odd Børretzen hadde ein unik formidlingsevne, han kunne vera både treffande, reflekterande og herleg sjølvironisk.
Børretzen døydde i 2012, nær 86 år gammal. Han fekk eit langt og innhaldsrikt liv og heldt konsertar, ga ut bøker og spelte inn plater til nesten siste stund.

 Søndag er "smakebit-dag" på bloggen Flukten fra virkeligheten. Her er ein liten smakebit frå Min barndoms verden:


8 kommentarer:

 1. Jeg synes ikke det var så lett å finne noen i kategorien "Funny"- men hadde en bok av Salvadore Dali i hylla mi, som jeg er i gang med. Forsinket, ja- påske, ferie før det og alt det der..
  Børretzen var et bra valg.:) Han var i alle fall morsom, en underfundig humorist.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg "fann" Børretzen ganske kjapt - og skjønte med ein gong at eg ville lesa den. Elles veit eg ikkje kva eg skulle ha lest? Ein latterleg politikarbio? Det finst ein del av dei, hehe.

   Slett
 2. Jeg liker Børretzen godt. Synes han passer utmerket inn i Funny.
  Apropos, aktiv til det siste. Dumpet borti han på teateret i 2011 (Innsirkling), han sprang opp trapp som en ungfole. 'Måkeplata' hans var også instrumentell i mannens norskopplæring (og sannsynligvis han syns på nordmenn, hehe)

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen ganger er det helt all right: For meg vart Børretzen ganske perfekt. Kort lydbok som berre glei inn, i hjernen og i hjertet.
   Artig at han bidro med norskundervisning!

   Slett