8. januar 2017

Bokbloggerprisen 2016 - mine nominerte

Eg las i alt 24 bøker som kunne vera aktuelle for nominasjon til Bokbloggerprisen 2016; 19 i klassen for skjønnlitteratur (15 av desse innan krim-/spenningsjangeren) og 5 i open klasse (4 sakprosa + 1 novellesamling). Ein har høve til å nominera heile 7 bøker innan kvar klasse, men det vart til at eg nominerte kun 3 i open klasse. Fristen for nominasjon gjekk ut i går.

Av mine nominerte er 3 bøker utgitt av Oktober, 2 kjem frå Cappelen Damm, 2 frå Gyldendal og 1 frå kvar av forlaga Aschehoug, Juritzen og Vigmostad & Bjørke. Eg nominerte desse bøkene, i prioritert rekkefølge:

Skjønnlitteratur - "Årets norske roman inkl. krim"
 1. Tore Renberg: Du er så lys 
  Årets beste leseoppleving for meg
 2. Edvard Hoem: Land ingen har sett
 3. Torkil Damhaug: En femte årstid
 4. Unni Lindell: Jeg vet hvor du bor
 5. Gunnar Staalesen: Storesøster
 6. Jan-Erik Fjell: Lykkejegeren
 7. Gert Nygårdshaug: Budbringeren
Open klasse - "sakprosa, lyrikk, barne- og ungdomslitteratur m.m."
 1. Torgrim Sørnes: Bøddel
 2. Asbjørn Jaklin: Brent jord 1944-1945
 3. Frode Grytten: Menn som ingen treng
I morgon kjem "fasiten", dvs. då vert langlista publisert og me får vita kven av bøkene frå 2016 som har fått flest stemmer av dei deltakande bokbloggarane.
Eg har nok ikkje tru på at "mine" bøker kjem med i "finalen", med unnatak av Renberg og Grytten - kanskje. Me får sjå - og ta det som det kjem.

- - - - - - - -

Red. 9.1.
Langlistene vart som følgjer:

Årets roman:
•  Leiligheten av Nora Szentiványi (Oktober)
•  Jane Ashlands gradvise forsvinning av Nicolai Houm (Tiden)
•  Du er så lys av Tore Renberg (Oktober)
•  Hviskeren av Karin Fossum (Cappelen Damm)
•  Hennes løgnaktige yter av Selma Lønning Aarø (Cappelen Damm)
•  Arv og Miljø av Vigdis Hjort (Cappelen Damm)

Open klasse:
•  Bøddel av Torgrim Sørnes – dokumentar (Vigmostad og Bjørke)
•  60 damer du skulle ha møtt av Jenny Jordahl og Marta Breen – tegneserie (Forlaget Manifest)
•  Um sakne springe blome, av Cathrine Blaavinge Bjørnevog – lyrikk (Samlaget)
•  To Søstre av Åsne Seierstad – dokumentar (Kagge)
•  Blodskraft av Lise Grimnes – ungdomsroman (Aschehoug)
•  Lars er LOL av Iben Akerlie – ungdomsroman (Aschehoug)

Dermed må eg sei meg nøgd sidan begge mine topp-plasseringar er "inne i varmen". Litt overraskande at Sørnes vart med og at Grytten ikkje nådde opp. Utanom Renberg og Sørnes har eg kun lest Fossum av desse. Og eg meiner det er gledeleg med ein krimnominasjon sjølv om Fossum ikkje leverer sitt beste med Hviskeren.

Seierstad sine To søstre har eg på vent og den skal lesast ved høve. Lønning Aarø har eg også notert meg tidlegare. Når det gjeld dei andre avventar eg til kortlistene kjem før eg seier noko bestemt. Her er opptil fleire titlar som eg stiller meg undrande/avvisande til.

- - - - - - - -

Red. 24.1.
Kortlistene vart slik:

Årets roman:
•  Vigdis Hjorth: Arv og miljø
•  Nicolai Houm: Jane Ashlands gradvise forsvinning
•  Tore Renberg: Du er så lys

Open klasse:
•  Åsne Seierstad: To søstre
•  Catherine Blaavinge Bjørnevog: Um sakne springe blome
•  Torgrim Sørnes: Bøddel 

I tillegg skal det stemmast over ein "joker" mellom dei gjenverande seks nominerte. Akkurat den avstemminga får gå sin gang utan meg. Eg registrerer at "mine to" (Du er så lys og Bøddel) framleis er med - og at dei dermed får enno meir merksemd enn det dei alt har fått. Det er bra.

19 kommentarer:

 1. Interessant Berit! Jeg vet ikke om jeg vil offentliggjøre hele lista mi. Men jeg kan si til deg at Renberg, Damhaug og Grytten også fikk stemmer av meg.:)
  Enig med deg i at Renberg og Grytten kan ha en god sjanse. Hva med de andre er vanskelig å si. Hoem er det mange som har lest. Og flere bokbloggere leser en del krim nå.. virker det som, nye som har kommet til. Men det spørs jo hva og om de stemmer.. Det blir uansett spennende.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er heldigvis frivillig om ein vil offentleggjere kva ein har stemt på. Det er sikkert fleire som føler det som privat og personleg. For meg er det naturleg å "stå fram" med mine val.

   Slett
  2. Ja, ikke sant. Man får gjøre som man vil, og det er helt ok. :)

   Slett
 2. Så gøy å se hva du har nominert, skjønner egentlig ikke hvorfor dette skal være så hemmelig. Den romanen du har på topp, likte jeg ikke, så den er ikke med hos meg, men jeg er glad for at du har krim med på lisen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har stemt med hjertet og på grunnlag av gode leseopplevingar. Og det reknar eg med at alle har gjort.

   Slett
  2. Årsaken til at det ønskes at vi holder nomineringene hemmelig fram til kortlisten kommer, Tine, er nok at vi ikke skal kunne regne oss fram til kortlista selv. Da blir jo noe av spenningen borte ;)

   Slett
  3. Skal nominasjonane verkeleg haldast hemmeleg fram til kortlistepublisering, Mari? Den regelen har eg aldri sett.

   Jaja. Gjort er gjort.

   Slett
  4. Det er ingen regel, men jeg mener bestemt at det har blitt oppfordret til at vi venter med det tidligere år. Om noen få publiserer gjør nok ikke det noe særlig, men hvis alle 48 hadde lagt ut listene sine ville det sikkert stilt seg annerledes. Det går nok helt fint altså :)

   Slett
  5. Ok, det har eg ikkje fått med meg. Kanskje eg hugsar å venta litt lenger neste år.

   Slett
 3. Jeg kunne godt tenkt meg å få lest flere av bøkene du har nominert, Berit, så jeg håper de blir å finne på langlista. Jaklins sakprosa tror jeg kunne vært en fin kompanjon til romanen jeg nettopp leste, "Nordnorsk julesalme" av Hild Haaheim.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kunne ha vore ein tanke: Same tema og ulik tilnærming.
   Jaklin si bok er leseverdig sjølv om ho ikkje nådde opp i denne samanhengen.

   Slett
 4. Jeg husker at det ble oppfordret til å holde deler (eller hele) nomineringa hemmelig pga spenninga, men ingen regel, og jeg må si, akkurat nå, dagen derpå, har jeg stor glede av å lese hva de forskjellige har nominert. Det er jo nå, like før publisering, og like ettter, det er mest spennende. Straks kortlisa blir publisert er lufta ut av ballongen -)

  Den eneste på mi liste, som jeg også finner på di, er Renberg, som er fornøyelig siden vi var så uenige om den boka. Den jeg gleder meg mest til å lese nå er Bøddel, ei bok som har gått meg hus forbi. Slektforskningen viser at vi hadde flere, nattmenn i slekta, just up my alley. Noterer at du stiller deg avvisende til enkelte titler, men tror nå likevel du ville likt Leiligheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg skjønnar den oppfordringa, og eg har nok oppfatta det slik at det skulle haldast hemmeleg fram til sjølve nominasjonsfristen. No er fristen ute og ein kan ikkje gjera noko med resultatet verken på lang- eller kortlista.

   Ja tenk at me har nominert Renberg begge to, med to såpass ulike leseopplevingar. Artig.
   Men 'Bøddel' kjem du til å lika, det er eg overtydd om - dystert, sterkt, morbid, verkeleg og "nært" sidan du har nattmenn som forfedrar.

   Eg noterer Leiligheten og skal sjekke på biblioteket. Har ikkje lagt merke til den boka tidlegare.

   Slett
  2. Har reservert Bøddelen på eBokBib, sammen med Fossum, selv om jeg tviler på at jeg leser sistnevnte, pga kronologi, og kun 2 konradbøker på samvittigheren (kronologibrudd, jeg skjems).

   Glemte isted: Ser du leser Amundsen (andreplassen min), vet ikke hvor langt du har kommet, men ville du nominert hvis du hadde lest mer/tidligere?

   Slett
  3. Eg likar Amundsen så langt. Interessant med ein annan stil og ei anna vinkling på polekspedisjonsdeltakarane. Så ja, det er muleg at eg ville nominert.

   Slett
 5. Kanskje jeg har tolket det litt for strengt jeg da, jeg er så utrolig lydig vet dere ;)

  SvarSlett
 6. Jeg leverte også nominasjoner, men det var ikke så mye som gikk inn.. Generelt er jeg nok ikke spesielt opptatt av denne prisen, og som deg er det flere av de på langlistene jeg uansett ikke kommer til å bry meg med. Det skulle ikke forundre meg om jeg klarer å finne nok andre bøker å kose meg med ;o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Engasjementet blir ikkje så stort dersom det handlar mest om bøker ein er likegyldig til. Og du har rett i at det finst rikeleg med lesestoff, uansett.

   Slett
 7. Jeg hadde også Renberg og Damhaug blant mine fire nominerte :-)

  SvarSlett