18. august 2013

Mi fyrste e-bok

Eg har sjølvsagt både sett på og høyrt om e-bøker tidlegare, men har faktisk ikkje brydd meg om å prøva å lesa bøker i slikt format. Eg har hatt nok med papirbøker og lydbøker - og har venta litt på at bibliotektenestene også skal omfatta utlån av e-bøker. (E-bok-utlån er som kjent enno kun muleg på nokre få utvalde bibliotek) Ikkje er eg blant dei fyrste som skaffar meg nye tekniske duppedittar heller..

Eg vart frista til å prøva e-bok denne veka då ark.no hadde kampanje og tilbod på e-bøker frå kroner 29,- pr stk. Utvalet var høgst begrensa (eg hadde lese alle tilbodskrimbøkene tidlegare) og valet mitt fall på Arven av Katherine Webb. Ei bok og ein forfattar eg har høyrt mykje bra om, men som eg tidlegare ikkje har hatt spesielt lyst til å lesa. Eg er nemleg full av fordommar når det gjeld typiske dameromanar - som eg har inntrykk av at dette er. (Eg har aldri lest noko av Kate Morton og Lucinda Riley heller - men har prøvd meg på Samartin)

Etter fleire hardbarka og testosteronfulle machobøker på rad (Lee Child, Jens Lapidus, Tom Kristensen og no - Roar Sørensen) har eg behov for litt avveksling og håpar at eg kan roa meg ned med Arven og kanskje finna fram den meir feminine sida av meg sjølv?

Eg brukar mobilen som lesebrett. Det er uvant å lesa bok på den måten, men det funkar greitt. Førebels har eg ikkje lest meir enn omlag 30 sider, så eg veit ikkje kva eg meiner om boka enno.

Arven er ei bok med to parallelle historiar. Historia frå notida handlar om dei to søstrene Beth og Erica. I historia frå fortida, byrjinga av 1900-talet, møter me oldemora deira, Caroline. Til høgre kan du lesa starten av prologen.

Omslaget på papirboka er altfor idyllisk og søtt etter min smak. Håpar innhaldet ikkje står heilt i stil med coveret. 

Smakebit på søndag er ei bloggutfordring som går ut på å dela ein liten bit av boka du les akkurat no. 
Ta ein tur innom hos Mari og  flukten fra virkeligheten og smak!

34 kommentarer:

 1. Går det virkelig å lese på iPhonen? iPadden fungerer for meg, men jeg foretrekker fremdeles boken da. Denne kan du glede deg til, den er ikke så fjollete, gled deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har verken iphone eller ipad - er nemleg litt anti-Apple ;-)
   Men eg har ein Samsung Galaxy S3, som har ein stor og god skjerm. Det fungerer fint å lesa på den.

   Slett
 2. E-bøker er egentlig helt genialt synes jeg, jeg leser på ipad og det eneste som jeg har å utsette på det er at det er så å si umulig å se noe på skjermen ute i sola. Så derfor kjøper jeg fortsatt papirbøker i tillegg, er jo noe eget med en fysisk bokhylle også :)
  Denne boken og forfatteren har jeg ikke lest noe av, men siden det er to parallelle historier så blir jeg straks nysgjerrig, liker så godt bøker som er skrevet på den måten.
  Tusen takk for smakebiten

  SvarSlett
  Svar
  1. E-bøker er eit fint supplement til andre bøker. Trur boka er OK.

   Slett
 3. Jeg leser stort sett på Kindelen, men også på ipaden. Det hørtes smått ut å les på iphonen? Men jeg er også et bokmenneske, så de aller fleste bøkene blir lest på papir. :-) Denne boken likte jeg, håper du også synes den er fin!

  SvarSlett
  Svar
  1. Som sagt i ein kommentar over; Samsung Galaxy S3 har ein stor og god skjerm som egnar seg for lesing. Eg likar godt både papirbøker og lydbøker, og kjem sikkert til å lika e-bøker også. Boka er bra så langt.

   Slett
 4. Har kjøpt min første E-bok, på Ark-tilbud. Skal lese den når jeg er ute og reiser med hurtigbåten, en eller annen gang. Foreløpig er det papirboka jeg vil ha. Denne boka har jeg lest, og syns jeg husker at den var helt OK.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig at me tenkte og gjorde det same - samtidig :-)

   Slett
 5. Etter at jeg fikk nettbrett av barna mine til jul så har jeg blitt litt småhekta på ebøker og liker den måten å lese på,men jeg ville ikke kvittet meg med alle papirbøkene av den grunn men en fin avveksling er det. Boken har jeg ikke lest ennå men den ligger på vent sammen med mange andre dameromaner. Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo supert at det finst så mange ulike format å velja i!

   Slett
 6. Har ikke lest denne boken, men har også vandret inn i eBøkenes verden etter å ha vært MEGET skeptisk. Foreløpig har det vært en veldig positiv opplevelse :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har ikkje vore spesielt skeptisk, men eg har ikkje vore så interessert, rett og slett. Før no :)

   Slett
 7. eg hadde litt e-bok vegring i starten, men nå syntes eg det er helt topp. selv på iphone ;)
  har ikkje lest denne boken selv, men er inne på tanken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, ting "går seg til" etter kvart :)

   Slett
 8. Jeg har lest denne bok, men på den gamle måten da:) Lånte boken på biblioteket en gang. Takk for fin smakebit fra boken :)

  SvarSlett
 9. Eg les omlag like mykje e-bok som p-bok, og liker begge deler og les som oftast ei bok på papir og ei bok på skjerm samtidig, til ein kvar tid. Eg synest e-boka har eit veldig hendig format, både når eg les på senga og når eg sitt på bussen, på venterommet eller andre plassar eg plutseleg har tid til overs til å lese. Det er mykje lettare å gå rundt med e-bøker enn med innbundne bøker i veska. Eg liker og at et er så enkelt å notere og markere i e-bøker. Men boksamlaren i meg har framleis eit lidenskapeleg forhold til p-boka, djupt innerst inne.

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg ser poenget med at e-boka er hendig og praktisk å ta med, ja. Det er ein av grunnane til at eg prøver ut formatet no. Elles er eg veldig glad i lydbøker, som også er "lette å ta med".

   Slett
 10. Jeg har lest 2 bøker på lesebrett og synes det er helt ok. Veldig praktisk å ha med seg da! :) Men det er noe ved det å ha en bok i hendene...
  "Arven" har jeg lest og likte den godt! Jeg er sånn at jeg synes omslaget er herlig romantisk. ;) Men jeg tror du vil like boka og historien. God bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg er ikkje så romantisk av meg ;)
   Håpar at både boka og lesemåten vert ei OK oppleving.

   Slett
 11. Låter spännande! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 12. Har enda ikke lest noe av denne forfatteren, enda jeg tror jeg har to av hennes bøker i bokhylla. Virker som en koselig bok:) Har iløpet av det her året blitt glad i lesebrettet mitt, har kviet meg litt for å bruke det tidelige. Tror jeg kommer til å bruke det mer og mer etterhvert. Men liker fortsatt papirboka, det er bare noe helt spesielt med å sitte å bla og se på bokomslaget. Takk for smakebiten og ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. "Ja takk begge deler" er eit bra visdomsord ;)

   Slett
 13. Jag har också lite fördomar mot "damromaner". Trots det så gillar jag Tracy Chevaliers böcker. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det finst bøker i dameroman-kategorien som er gode. Og det finst dei som er så klissete at ein blir kvalm..

   Slett
 14. Tack för smakbiten:) Detta är ingen bok jag har läst men blev sugen. Hur tycker du det är att läsa en e-bok? Gillar du retellings i form av Beastly av Alex Flinn eller Cinder av Marissa Meyer lär du säkerligen gilla bokserien jag tävlar ut här: http://www.lexielaser.org/2013/08/exciting-news.html :)

  SvarSlett
  Svar
  1. E-bok-lesinga går greitt så langt.
   Og takk for tips, eg skal sjekke ut den serien.

   Slett
 15. Jag har läst en e-bok och tyckte att det gick bra. Men jag föredrar pappersböcker.
  Låter som om du läser en bok som skulle passa mig.

  SvarSlett
 16. Spännande! Jag har börjat läsa e-böcker också, och har en läsplatta som jag gillar mer och mer!

  SvarSlett
 17. Grattis med ebok debut. Selv er jeg hektet på eboka, men det er vel ingen bombe :) Leste ei hel bok på min Samsung s4 tidligere i sommer. Det går, men jeg syns skjermen er noe liten. Og så liker jeg bedre den matte skjermen til lesebrettet som kan leses ute i sterkt sollys. Selv om jeg er helfrelst Kindle-bruker så både leser og kjøper jeg papirbøker fremdeles. Ikke alt jeg finner i ebok-format.. Jatakk begge deler, synes jeg! Jeg har også som regel ei bok gående på lesebrett og ei i papirformat. Akkurat nå ligger Kristin Lavransdatter mursteinen på nattbordet. Den kommer jeg nok til å holde på med en stund. Jeg har heller ikke lest noe fra verken Morton, Riley, Samartin eller Webb. Skal bli spennende å høre hva du synes om boka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg har fått med meg ebok-entusiasmen din, ja :)
   Du har sikkert rett i at andre 'skikkelege' lesebrett er betre å lesa på/med.
   Eg testar ut denne ebok-varianten no og trur ebok kan bli eit supplement for meg. Skjermen er mindre enn eit vanleg lesebrett, men sidan ein kan endra font-storleik, gjer det ikkje så mykje.

   Slett
 18. Tenkte på e-bøker før sommerferien, for å få ned antall kilo bagasjevekt, men kom ikke så langt. Så deg får bli til neste tur, når det nå engang blir.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jo veldig praktisk med ebøker når ein tenkjer på pakking og reise osv.

   Slett