31. januar 2023

Oppsummering januar 23

Påbyrja i desember, fullført i januar:
Ingeborg Arvola - Kniven i ilden - Norsk roman - Lånt papirbok privat

Lest i januar:
Ørjan N. Karlsson - Det siste stykket hjem - Norsk krim - Lånt lydbok BookBites
M.J. Arlidge - I skogens mørke - Britisk krim - Lånt e-bok BookBites
Anders Moe - Knokkelstøv - Norsk krim - Lyd Storytel
Jens Henrik Jensen - Økseskipet - Dansk krim - Papirbok fått i julegåve
Thor Gotaas - Først i løypa. Historien om langrenn i Norge - Norsk idrettsdokumentar - Lyd Storytel

Påbyrja i januar, fullførast i februar:
Anders de la Motte - De bergtatte - Svensk krim - Lånt e-bok BookBites
Thor Gotaas - Mitt liv som middels langrennsløper - Dokumentar/biografi - Lyd Storytel

3 lyd, 2 papir, 1 ebok 
3 lånt, 2 abonnement, 1 fått
4 krim, 1 annan roman, 1 dokumentar
4 norske, 1 dansk, 1 britisk
5 menn, 1 kvinne
"Nye" forfattarar: Arvola, Moe

Det vart ikkje så mange bøker lest i januar, men eg har faktisk lest (og lytta) ganske mykje likevel. To av bøkene - Arlidge og Gotaas - er nemleg mursteinar (etter min definisjon: over 500 sider) og Jensen si bok er på omlag 450 sider. Også de la Motte si bok, som blir med meg over i februar, er på over 500 sider. 

Månadens høgdepunkt: Først i løypa. Det Thor Gotaas ikkje veit om norsk langrennshistorie er ikkje verd å vita. Boka er eit must for alle idrettsinteresserte generelt og langrennsinteresserte spesielt. Her er underhaldning, fakta, nostalgi, anekdotar og refleksjonar. Gotaas si bok er både eit oppslagsverk og ei levande forteljing, og det er grundig og omfattande utan å vera oppramsande. Forfattaren set samstundes idretten inn i eit større perspektiv. Boka er ikkje ny og har ikkje med dei aller ferskaste hendingane og namna innan langrenn; ho kom ut fyrste gong i 2003 og deretter i ei utvida/fornya utgåve i 2010. 

Eg likte godt I skogens mørke, bok nummer 8 i Helen Grace-serien. Boka er skummel og spennande, uforutsigbar og engasjerande. Dei 611 sidene går unna, om ikkje på eit blunk, så i alle fall mykje raskare enn ein skulle tru.
Knokkelstøv, Anders Moe sin debut-krim/thriller var overraskande bra. Heilt annleis enn det som er vanleg innan norsk krim; veldig mørk og med ein noko uklar slutt.

Månadens nedtur: Kniven i ilden - som eg alt har omtalt. Boka er ikkje direkte dårleg, men er etter mi meining oppskrytt og overhypa.

Bloggen har hatt ein oppsving denne månaden. Å byrja med dikt og slikt har ført til fleire innlegg og fleire besøk, samt hyggelege tilbakemeldingar. Det er muleg at eg kjem til å justera frekvens på desse innlegga etter kvart, men eg kjem til å halda fram med å leggja ut dikt og slikt til eg eventuelt blir lei.

12 kommentarer:

 1. Oppsving er bra, Dikt og slikt er kjempebra, jeg trenger sånne små drypp i hverdagen. Tar jeg gjerne noen minutter i blogglandia før jeg går på jobb, har du skrevet noe nytt, så blir det det jeg leser før jobb.
  Snuste litt på Arlidge, bøkene var ikke på Storytel, men jeg fant litt av hvert annet (sånn forsvant en halvtime)
  Lykke til med neste lesemåned!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjekt å bidra med små kvardagsdrypp!
   Helen Grace-serien (Arlidge) bør lesast kronologisk: 1 Elle melle, 2 Bro bro brille, 3 Dukkehuset, 4 Er du med på leken, 5 Nei nei gutt, 6 Den som ikke har gjemt seg nå, 7 Elsker elsker ikke, 8 I skogens mørke.

   Slett
 2. Her har jeg lest kun Karlsson, og gitt ham en 4'er som deg. Ikke hans aller beste, men kvaliteten er jevnt høy på bøkene hans, syns jeg. De bergtatte har jeg på Kindelen min og det blir neste bok ut etter jeg har lest ferdig 1001-boka for mars. Jeg liker Anders de la Motte og gleder meg til den.
  Takk for følget i januar. Ny måned, nye utfordringer. Og - dikt og slikt :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Karlsson si bok var bra, ser fram til fleire i serien. 'De bergtatte' har eg lest omlag ein tredjedel av så langt, og er ganske be(rg)tatt av den. Trur februar blir bra!

   Slett
 3. Veldig fint med Dikt og slikt:)
  Har lest Karlsson og Arvola som du vet, og vi er ganske enige der, ja. Jeg synes bare at Karlssons bok var litt bedre enn deg:) Likte den rolige kystkrimmen fra omgivelser jeg kjenner ganske godt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, det kjem ein ny tekst i Dikt og slikt i løpet av dagen.

   Slett
 4. Har ikke lest noen av disse,men jeg fikk lyst til å lese Gotaas sin. Jeg er ganske så interessert i langrenn og har lest et par bøker om det,men ikke denne så takk for tips. Har fått med meg "dikt og slikt" og liker godt den spalten,så jeg er innom her selv om jeg ikke er flink å gi lyd fra meg.
  Ha en fin februar 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Gotaas si bok er perfekt for langrennsinteresserte og særleg for oss som har følgd sporten i lang tid.
   Hyggeleg og inspirerande at du likar Dikt og slikt!

   Slett
 5. Gotaas har skrevet flere fine bøker, han skriver morsomt og godt, men langrenn er ikke noe for meg. Har Arvola liggende så den skal jeg lese. Ha en fin februar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gotaas er fin, men er ein ikkje sportsinteressert bør ein styre unna akkurat denne.

   Slett
 6. Jeg har Arvolas roman liggende, men avventer litt med å lese. Ser ulike kritikker her. Sportsbøker leser jeg ikke, sjøl om jeg må innrømme å være litt sporstidiot. God februar med nye bøker!

  SvarSlett
 7. Det er svært ulike meiningar om Kniven i ilden. Kanskje venta med å lesa til hypen har lagt seg litt?

  SvarSlett