10. februar 2023

Kort om: De bergtatte av Anders de la Motte

Kagge 2022
515 sider
Lånt papirbok privat

Her snakkar me sidevendar! Endeleg har de la Motte funne sin stil!
Eg har lest Årstidskvartetten og MemoRandom-bøkene av de la Motte tidlegare, men ingen av dei bøkene har treft meg skikkeleg. Det gjorde denne. Eg er enig i Jørn Lier Horst sin blurb på omslaget: "En utrolig fengslende spenningsroman".

De bergtatte er fyrste bok i ein ny serie og ho er både velskriven, velkomponert, underhaldande, spennande og uforutsigbar. Hovudperson er politikvinna Leonore "Leo" Asker - eit trevlig bekantskap som eg ser fram til å følgja vidare i kommande bøker. Den mørke og uvanlege bakgrunnen hennar gjer ho til ein interessant karakter.

Handlinga er lagt til Malmø og andre stader i Skåne - og det handlar om seriemord, miniatyrfigurar, modelltog og urban exploration. Mellom anna. 

Den norske tittelen De bergtatte er ganske fiffig - og kan hinta til ulike ting. På svensk har boka tittelen Bortbytaren som også fortel ein del om handlinga. Bortbytaren er i den norske utgåva oversett med "ombytteren". Dette er ein person som byter ut folk og hendingar med små plastfigurar. Pussig? Javisst, og dessutan veldig skummelt.

Leo Asker og teamet hennar jobbar med ei muleg kidnappingssak. Ho forventar egentleg på eit snarleg jobbavansement, men i staden vert ho omplassert til ei stilling i ei avdeling for "uløste saker og fortapte sjeler", som held til i kjellaren på politihuset. Det er eks'en hennar og advokatmora hennar som står bak omplasseringa. Asker bit tennene saman og etterforskar vidare på alternativt vis. "Tilfeldigvis" finn ho nye spor i saka i kjellaren/avdelinga ho no held til i. 

Det er mykje som tyder på at de la Motte har funne inspirasjon til denne boka i Jussi Adler-Olsen sin serie om Avdeling Q. Eg tenkjer at det er heilt OK, for den serien er jo knall. Folka som held til i kjellaren i De bergtatte er minst like spesielle som Carl, Rose, Assad og Gordon i Adler-Olsen sin serie.

Opningsscenen i boka er dramatisk - og hintar om det klaustrofobiske som skal skje vidare. Det er fleire ulike forteljarstemmer, hovudsakleg Leo Asker, den kidnappa Smilla Holst og den anonyme ombyttaren. I tillegg får ein jamnlege tilbakeblikk frå barne- og ungdomstida til Asker og kameraten Martin Hill. Alle perspektiva og dei ulike stemmene vert framstilt på ein ryddig og oversiktleg måte - og er dessutan logisk i høve handling og framdrift.

De bergtatte er ei veldig bra bok som eg anbefalar. Det er ein politikrim, ein thriller - og ei eventyrforteljing. For sjølv om handlinga tek utgangspunkt i noko som kunne ha skjedd, er ikkje alt særleg sannsynleg eller realistisk. Ikkje alle handlingstrådar vert nøsta opp i heller, så cliffhangeren på slutten er forventa - men også veldig interessant med tanke på neste bok.

Andre bloggmeiningar:
Artemisias verden, Hildes bokblogg, Hverdagsnett, Tine sin blogg

4 kommentarer:

 1. Så gøy at du likte denne så godt, for det gjorde jeg også :) Fin omtale, er enig med deg at den ombytteren var en creepy figur i historien.

  SvarSlett
  Svar
  1. Og DER fann eg ut at du òg har skrive om boka, så no har eg oppdatert med lenke til den fine og positive omtalen din.

   Slett
 2. Ikke sant, ja... Enig om at dette var spennende og noe å følge videre:) Takk for link:)

  SvarSlett