29. september 2013

Finfine bøker

Eg har lest Det vokser et tre i Mostamägg og Himmelbjørnens skog av Britt Karin Larsen og vart svært positivt overraska: Så fine bøker!

Etter nokre dagar på hytta føler eg meg 
bra "opplada" og klar til å ta fatt på ei ny arbeidsveke.
Me er på Finnskogen på 1800-talet; Larsen fortel om livet, slitet og strevet i skogen, på godt og vondt. Det er ei usentimental og brutal forteljing - skrive på eit enkelt og "tett" språk. Forfattaren får fram både dramatikken, kjærleiken, nauda og fattigdommen utan for mange ord. Ho har ein heilt spesiell forteljarstil som eg fann veldig gripande. I starten av mange kapittel skildrar forfattaren omgjevnadene og deretter vert det zooma inn på enkeltindividet:
"Motvillig forlater vinteren skogen, som en aldrende hersker som ikke helt forstår at hans tid er forbi, at det nye tvinger seg fram og et maktskifte må komme. Den lunefulle våren er ikke helt til å tro på, i hvert fall ikke for gammelt folk, ikke før de ser lauvet sprette og kan legge en hånd mot tømmerveggen på sydsida av huset og kjenne solvarmen i den."
(Det vokser et tre i Mostamägg s. 64)
"De lyse nettene er forbi dette året, men høstnatten har en skjønnhet sommernatten mangler, høstnatten er tyrilysenes tid, da alle må bære fakler om de skal finne stien. Nå beveger et lite tog av flammende lys seg gjennom skogen, til det til slutt når et tun, det er lensmannen og hans folk som kommer til Kaisas torp, og som banker på og går inn uten å vente på svar."
(Himmelbjørnens skog s. 18)

Andre fine smakebitar frå mange fine bøker finn du kvar søndag hos Mari og den fine bloggen Flukten fra virkeligheten!

9 kommentarer:

 1. åååhhh... Alt fra Britt Karin Larsen er like nydelig! Jeg elsker disse bøkene om skogfinnene- til uka kommer bok nummer fem ut, og jeg gleder meg som en unge på julekvelden! Jeg trudde nemlig at den forrige definitivt var den siste, men neida! Så feil kan man heldigvis ta ;o)
  Du har mye å glede deg til hvis du skal lese resten av serien også- og det trur jeg nok du kommer til å gjøre!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Eg kjem til å lesa dei neste bøkene, ja - når eg føler at dei passar inn i leseplanen/leserytmen min.

   Slett
 2. Jeg likte også Det vokser et tre... veldig godt, men fikk en nedtur på Før snøen kommer. Tror jeg skal klare å stå over den neste boken hennes, hvis ikke jeg leser noen gode anmeldelser, og tenker at det var meg, den gangen og ikke boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm, skal bli interessant å sjå. Trur kanskje eg bør vente ei tid før eg les nummer 3.

   Slett
 3. Jeg må se å få lest Britt Karin Larsen. Med familietilknytning til FInnskogen (og hytte der) er det jo egentlig et must! Takk for fin smakebit.

  SvarSlett
  Svar
  1. Absolutt! Sidan du har ei tilknytning til området kjem du heilt sikkert til å bli ekstra fenga av bøkene hennar.

   Slett
 4. Det var nydelige smakebiter. Jeg skal absolutt lese denne serien. Jeg har tenkt å låne med meg nr 1 fra biblioteket, men først må jeg få levert inn noe :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så fint! Eg kan verkeleg anbefala desse bøkene.

   Slett
 5. Elsker Britt Karin Larsens bøker om finnskogen:) Likte da minst den siste boken hennes, den holdt ikke like godt mål som de andre. Men gleder meg veldig til å få kloa i den nyeste boken hennes som kommer om få strakser. Håper den er bra! Koselige bilder du hadde lagt ut! Takk for smakebiten og kos deg masse videre!:)

  SvarSlett