30. april 2020

Oppsummering april 20

Påbyrja i mars, fullført i april:
John Harvey - Av kjøtt og blod - Britisk krim - Lånt ebok BookBites
Div. forfattarar - Påskekrim 2020 - Krimnoveller - Kjøpt papirbok
Håkan Nesser - Halvmorderen - Svensk krim - Kjøpt lydfil

Lest i april:
Niklas Natt och Dag - 1794 - Svensk historisk krim - Lånt papirbok biblioteket
Tor Bomann-Larsen - Vintertronen (Haakon & Maud bind 3) - Norsk biografi/historisk dokumentar - Lydbok Storytel
Arnaldur Indridason - Fluktruten - Islandsk krim - Lyd Storytel
Sven Petter Ness - Den stille uke - Norsk krim - Lånt papirbok biblioteket
Katrine Engberg - Blodmåne - Dansk krim - Lånt lydbok BookBites
Anders de la Motte - Våroffer - Svensk krim - Lånt ebok BookBites
Tana French - Flokkdyr - Irsk krim - Lyd Storytel

Påbyrja i april, fullførast i mai:
Zeshan Shakar - Tante Ulrikkes vei - Norsk roman - Papirbok fått i gåve
M.J. Arlidge - Dukkehuset - Britisk krim - Lånt ebok BookBites



3 papir, 5 lyd, 2 ebøker
5 lånt, 3 abonnement, 2 kjøpt
8 krimromanar, 1 krimnoveller, 1 biografi/dokumentar
2 norske, 3 svenske, 1 dansk, 1 islandsk, 1 irsk, 1 britisk, 1 diverse
7 menn, 2 kvinner, 1 begge
"Nye" forfattarar: Harvey, Ness, Engberg

Koronasituasjonen og eit noko avgrensa sosialt liv pregar framleis kvardagen, men ting går seg til og tilværet er i ferd med å normalisera seg. Bloggeaktiviteten har vore låg i det siste, men no har eg i alle fall starta på nokre omtalar, og dei skal etter kvart bli publiserte her.

Etter heller laber leseinnsats i mars vart det meir fart på sakene denne månaden. Mykje krim som vanleg, men så har det då også vore påske - og då les vel "alle" krim? Tre nye krimforfattarar for meg i april, og eg skal lesa meir av både Harvey og Ness. Engberg og hennar Blodmåne derimot, den innfridde ikkje forventningane mine. Det gjorde ikkje Fluktruten heller, for eg veit at Indridason kan betre enn dette.

Eg vart heller ikkje overbegeistra for Våroffer og ser på denne som den svakaste av Årstidkvartetten. Eg "belønnar" likevel boka med eit terningkast 4, der stilen vert vurdert til ein 5'ar og innhaldet til ein 3'ar. Høgdepunkt i april vart to andre svenskar: Veteranen Nesser med ein ny kriminalroman med strek under roman og Niklas Natt och Dag med ei sterk forteljing frå Stockholm anno 1794.

Nemnast må óg Tana French. Flokkdyr er femte bok i "den ukronologiske serien" Dublin Murder Squad. French er verkeleg dyktig, både når det gjeld språk, forteljarmåte og psykologisk innsikt. Då får ein heller bera over med at boka er så omfattande.

Eg er framleis ganske betatt av biografiserien om kong Haakon og dronning Maud, men eg fann ikkje del tre like interessant som dei føregåande to. Om eg kjem til å fullføra heile verket på 8 bind er uvisst. Det som er sikkert er at Tor Bomann-Larsen er ein strålande forfattar og formidlar.

Omsider er eg i gang med den prisbelønte oppvekstromanen Tante Ulrikkes vei. Då det kokte "som verst" rundt denne boka for eit par-tre år sidan mista eg rett og slett lysta til å lesa ho. Men så fekk eg boka i bursdagsgåve her i fjor, og dermed følte eg meg forplikta til å ta ho fram etter kvart. Etter halvlest bok har eg framleis visse motforestillingar og veit ikkje heilt om eg likar det eg les. Eg har i alle fall store vanskar med å forstå språket til den eine forteljarstemma. Vel - den endelege "dommen" kjem i mai ein gong.

Eg har ingen konkrete leseplanar for mai månad, men det er ein ganske variert "bunke" med papir-, e- og lydbøker som ventar. Me som likar å lesa slepp å kjeda oss!

16. april 2020

Vinterlesing del 4. Britisk seriekrim

Heilt kort og kjapt om nokre krimbøker eg har lest i det siste.

Sløve hester av Mick Herron

Aschehoug 2020
389 sider
Lånt papirbok biblioteket

Ei av årets bøker som har fått stor merksemd. Fyrste bok i serien om den merkelege agentavdelinga Slough House og dei underlege karakterane som jobbar der. Det er mange folk med ulike særtrekk å halda styr på, så eg oppfatta fyrste halvdel av boka som veldig treg. Etter kvart går det seg meir til.

Boka har ein frisk skrivestil, røff humor, gode miljøskildringar og finurleg uttenkte karakterar. Plottet er originalt, men eg oppfattar det som unødvendig komplisert.

Det er slett ikkje utenkjeleg at eg kjem til å lesa neste bok. Terningkast 4-.

Under overflaten av Val McDermid

Cappelen Damm 2017
Speletid 11:17
Lydbok Storytel

Under overflaten - ikkje som Marit Larsen - men om det som kan liggja skjult i etterforskingsmaterialet i ei gammal uløyst drapssak. Boka er typisk McDermid; stødig, spennande og realistisk. Forfattaren har utvilsamt mykje kunnskap og innsikt i både etterforskingsteknikk og psykologi. Ho vekslar greit mellom dei ulike perspektiva slik at forteljinga får eit brukbart driv.

Dette er fjerde bok om Karen Pirie, leiar av ein Cold Case-avdeling. Eg har lest mykje McDermid før, men ingen i denne serien.
I etterpåklokskapens lys ser eg at eg burde ha starta med den fyrste boka.
Denne serien er ikkje fullt så voldsom som serien om Tony Hill og Carol Jordan (Arr på sjelen).
Terningkast 4+.


Kjøtt og blod av John Harvey

Cappelen Damm 2013
477 sider
Lånt ebok BookBites

Ny forfattar for meg, og dette er fyrste bok i serie. Både forfattar og bok ga meirsmak.

På mange måtar er det ei historie som ein har lest utallige gonger før: Ei drapssak i notid med forgreiningar i fortid. Ein tidlegare etterforskar som aldri har slept taket i ei gammal forsvinningssak. Samt at nemnde etterforskar har eit trøblete privatliv og vert invovert på fleire plan.

Det som skiljer denne historia frå mange andre er at forfattaren er så tydeleg engasjert. Han skriv dessutan veldig bra. Hadde boka vore stramma opp litt kunne denne fått enno ein prikk på terningen. Terningkast 4.