8. januar 2015

Bokbloggerprisen 2014 - mine nominerte

I 2014 las eg i alt 33 bøker som kunne vera aktuelle for nominasjon til Bokbloggerprisen; 28 i klassen for skjønnlitteratur (24 av desse innan krim-/spenningsjangeren) og 5 i såkalla open klasse (alle innan sakprosa).

Eg nominerte desse bøkene:
(Alfabetisk rekkefølge, samt ei kort grunngjeving)





Skjønnlitteratur - "Årets norske roman inkl. krim"
  • Egeland, Tom: Den 13. disippel (Aschehoug)
    Underhaldande og interessant om gammal mystikk, historiske fakta og teologiske teoriar.
  • Fossum, Karin: Helvetesilden (Cappelen Damm)
    Konrad Sejer-bok nummer 12 er ein av dei beste i serien. Fossum skriv godt og presist om ting som er ubehageleg.
  • Nesbø, Jo: Sønnen (Aschehoug)
    Hardkokt actionthriller og pageturner av høg Nesbø-kvalitet, denne gongen utan Harry Hole.  
  • Nygårdshaug, GertNøkkelmakeren (Juritzen)
    Underhaldande og originalt, ein fabel om tid, samt ein dose samfunnskritikk. Kvardagspludring, absurde hendingar og innfløkt filosofi.
  • Renberg, Tore: Angrep fra alle kanter (Oktober)
    Sterk oppfølgjar til fjorårssuksessen 'Vi ses i morgen'. Underhaldande og alvorleg om omsorgssvikt og kriminalitet, fortalt på ein renbergsk og energisk måte.
  • Staalesen, Gunnar: Ingen er så trygg i fare (Gyldendal)
    Varg Veum i kjempetrøbbel i bok nr. 17. Staalesen fornyar seg stadig, men held fast på det grunnleggjande og klassiske innan den hardkokte kriminallitteraturen.
  • Tvedt, Chris og Gulbrandsen, Elisabeth: Djevelens barn (Cappelen Damm)
    Denne boka las eg no etter årsskiftet, så ho vart med på "oppløpssida" - og førte til at Brudekisten og Broren (som var dei to bøkene den siste plassen sto mellom) fall ut av lista. Velskriven politikrim, spennande karakterar, drivande handling. 

Open klasse - "sakprosa, lyrikk, barne- og ungdomslitteratur m.m."
  • Aarebrot, Frank: 200 år på 200 sider (Kagge)
    Strålande kombinasjon av historieundervisning og underhaldning, basert på TV-forelesninga 200 år på 200 minutter. 
  • Austegard, Ada Sofie og Tobiassen, Stian: Oppdrift. Om sorg og vekst (Aschehoug)
    Om å finna meininga med livet etter å ha opplevd det verste ein forelder kan oppleva. 
  • Jackson, Ida: Morfar, Hitler og jeg (Aschehoug)
    Velskrive, personleg og reflektert om morfaren som var på feil side under 2. verdskrig.
  • Michelet, Marte: Den største forbrytelsen (Gyldendal)
    Sakleg, grundig og nært om om den skammelege handsaminga av norske jødar før og under krigen.


Omslagsbileta er av dei to bøkene eg rangerer høgast i dei respektive klassane

8 kommentarer:

  1. Bortsett fra Renberg (som jeg nekter å lese) og Nygårdshaug (som blir skjøvet nedover i lesehaugen hele tiden) har jeg lest alle de andre. Tror ikke jeg nominerte krim, av en eller annen grunn, selv om jeg har gitt alle disse høye score. De to siste i sakprosa har jeg også nominert, så her er vi helt på linje. Får tutle meg til å lage et sånt innlegg jeg også :)

    SvarSlett
  2. Da har vi Ida Jackson til felles. Mer vil jeg vel ikke si om den saken. ;) Bortsett fra at jeg ikke har lest Michelet sin bok, men jeg ser ikke bort fra at den kan havne på shortlista likevel, og jeg skal uansett lese den.:) Og at jeg fortsatt lytter til Renberg, men langt fra er ferdig..og at jeg la Klokkemakeren til side til en dag den passer meg bedre. Egelands bok likte jeg godt, det skal dog sies. Og Helvetesilden har jeg fortsatt tilgode å lese, en dag..Regner med at jeg leser Djevelens barn også, siden jeg liker Tvedt sine bøker så godt.:)

    SvarSlett
  3. Jeg hadde kun Ida Jacson på min liste. Michelet sin bok står jeg i kø for å lese. Dette blir spennende. Ikke lenge før lista kommer. Gøy å være med på uansett hvem det blir.

    SvarSlett
  4. For å vera heilt ærleg: Eg er ikkje særleg spent og har ikkje så store forventningar til verken kortlistene eller samlesinga. Basert på det som skjedde i fjor, trur eg kortlistebøkene kjem til å vera utanfor min lesesmak.
    Men eg hadde behov for å syna kva eg likar og har nominert. Difor dette innlegget.

    SvarSlett
  5. Ga du noen av kortlistebøkene en sjanse i fjor da, Berit? Husker jeg maste om det he he ;) Skulle ønske folk kastet seg ut i det og forsøkte i det minste, og da kan man jo klage etterpå - dersom boken er lukket og man ikke likte den.

    Føler meg rimelig sikker på at Ida Jackson blir med på kortlisten, hennes bok var med på min liste også.

    SvarSlett
    Svar
    1. Eg hugsar det ja :) Og innrømmer at eg valde vekk Fugl - fordi eg ikkje les barnebøker, Odinsbarn - fordi eg ikkje les ungdomsbøker, Urd - fordi eg ikkje les diktsamlingar og Disse øyeblikk - fordi eg ikkje likar andre bøker denne forfattaren har skrive. Fugletribunalet prøvde eg å lesa, men likte den ikkje og avbraut halvveges. Den einaste boka er fullførte var De usynlige.
      Så - eg prøvde ikkje så veldig, kan du sei, - men eg har så mange andre uleste bøker som eg veit passar meg.

      Veldig enig med deg når det gjeld Jackson, den bør komma med på kortlista.

      Slett
    2. Mange ungdomsbøker er vel så egnet til voksne. - Men forlagene må sette en label på bøkene sine, dessverre. Syns du skal vurdere å være mer åpen for bøker som faller inn under denne kategorien. Du går glipp av mye snadder, jeg lover!

      Og jeg lover meg selv å være med på samlesingen i år. I fjor var jeg ytterst lat. For å være ærlig leste jeg bare Fugl (ikke anmeldt), Odinsbarn og Disse Øyeblikk.

      I år satser jeg alt på at både Jackson- og Micheletbøkene kommer på kortlista, slik at jeg MÅ lese dem. Hundre år etter alle andre, riktignok, men likevel.

      Slett
    3. Bøker er ikkje ferskvare, Ellikken. Og i tilfelle dei to nemnde bøkene kjem med i "finaleheatet", er eg langt foran skjema - sidan eg alt har lest dei!

      Det er muleg enkelte ungdomsbøker egnar seg for meir vaksne lesarar, men eg føler meg rett og slett for gammal til bøker med denne merkelappen.

      Slett